НОВИНИ

Зам.-министър Стаматов публикува във "Фейсбук" всички автори от матурата

Днес зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов публикува на страницата си във Фейсбук откъси от произведения на 15-те автори, които могат да се паднат на матурата по български език и литература утре. Преди няколко седмици той раздаде на репортерите и пълния списък с автори.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:51, 17.05.2016 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Още
зам министър стаматов публикува фейсбук всички автори матурата

Целта на зам.-министъра на образованието е с всичко това да покаже, че всеки един автор може да се падне на утрешната матура и никой не може да каже предварително кой ще е този автор, защото тестът ще се генерира утре рано сутринта. Стаматов е провокиран от миналогодишната случка, когато студент направи профил “Пейо Яворов” във “Фейсбук” и този автор се падна на матурата на следващия ден. Самият автор на профила даде интервю тогава, в което каза, че имало пролуки при хората, които съставят темите за матурата. От тях знаел автора, а стихотворението налучкал.

;;

Тестът ще се генерира утре рано сутринта, напомнят от образователното министерство. За да се предотврати преписване, е изготвен пакет от драконовски мерки, включително и готовност всеки зрелостник да получи различен вариент на матурата.

Камери със звук, сензори за движение и забрана на мобилни телефони, са други мерки. Тази вечер точно в 19:00 часа приключи запечатването и на стаите и на тоалетните в училищата, които утре сутринта ще бъдат разпечатани. Това стана в присъствието на директор, учител, родител и представител на инспектората. Те ще бъдат отворени утре сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Снежна буря през май в САЩ
Снежна буря през май в САЩ
Протести на служители в белгийските затвори
Протести на служители в белгийските затвори