НОВИНИ

Зам.-здравният министър ​Бойко Пенков: В НЗОК има сбъркана счетоводна политика

Объркана е счетоводната политика на Националната здравно-осигурителна каса, това заяви в студиото на "Денят започва" зам. - министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Той коментира и бюджета на касата предвиден за тази година, като каза, че за първи път има такова голямо нарастване на бюджета на касата с над 400 млн. лева, което позволява да бъдат изплатени задълженията към чуждестранните каси.

Боряна Благоева
от Боряна Благоева
08:41, 06.03.2018
Чете се за: 00:48 мин.
Още

По думите на Пенков, тази година в бюджета на НЗОК има предвидени 73 млн. лв. Това са парите, за които българската национална осигурителна институция е предложила на сдружението на германските каси и на другите да бъдат разплатени. Те са разсрочени задължения, които са платими към тази година. Ще има поредица от срещи, за да може да се планира с чуждите осигурителни институции темпа на разплащане, така че да се изчистят всички задължения, каза още Бойко Пенков.

Бойко Пенков - заместник-министър на здравеопазването: Това го имаше преди 15 години в Европа....Някои хора отиваха да получат лечение в съседна държава. Това наложи да се освободи движението на хората да могат да получават медицинска и друг вид помощ в рамките на съюза. Цените и консултациите, които плащаме ние са по-различни от тези, които са като възможност.
;

За пръв път в последните години имаме такова нарастване на приходите в бюджета на касата. Това са над 400 млн. Това ни даде възможност преговаряйки с лекарския съюз да променим някои цени, които не бяха пипани десетилетие, допълни още Бойко Пенков.

Бойко Пенков - заместник-министър на здравеопазването: От тук нататък означава, че вече ще имаме основанието да търсим работата да бъде добре свършена. Повече пари - по-добро качество. Това, което може да се направи за извънболничната помощ, няма смисъл да плащаме за скъп болничен престой, когато нещо може да се случи вътре. Трябва да се направи преостойностяване на тази услуга навън.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Стоянов: Наш въпрос е дължим ли благодарност на румънци, литовци,финландци
Петър Стоянов: Наш въпрос е дължим ли благодарност на румънци, литовци,финландци
Възможностите за разведряване на Корейския полуостров обсъдиха в Пхенян
Възможностите за разведряване на Корейския полуостров обсъдиха в Пхенян