НОВИНИ

Започна делото срещу двамата младежи, обвинени в опит за убийство на дете

В Софийския градски съд започна делото срещу младежите, обвинени за опит за убийство на 3-годишния Христо Велински. Подсъдимите Александър Донов и Патрик Първев на по 19 години е трябвало да се грижат за детето, докато майката, която е цигуларка, била на ангажимент в чужбина.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
11:00, 28.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Христо беше приет в "Пирогов" на 20 юли миналата година с тежки травми. Според обвинителния акт младежите са нанесли множество удари по главата на детето с твърди тъпи предмети. Лекарите са установили травми с различна давност, което показва, че Христо е бил системно малтретиран, твърди прокуратурата.

Съдът допусна граждански иск на стойност 200 хиляди лева от името на 4-годишния вече Христо. А адвокатите, които ще защитават интересите му в процеса, обясниха че майката Невена Велинска отново е в чужбина.

Показания даде съседка. Мария Василева разказа как вечерта двете момчета ѝ звъннали на вратата. Били в паника, звъняли наред по вратите на комшиите. Когато отишла в апартамента, Христо лежал в несвяст на леглото с отпуснати крачета и не реагирал. Видяла синина отляво на главичката му, за която младежите обяснили, че вероятно е паднал, защото прескачал креватчето. Василева разказа как след това се свързали с майката по скайп и извикали линейка.

Съдът изслуша съдебно-психиатрични експертизи за двамата подсъдими. Според тях Първев и Донов са психично здрави, няма информация да злоупотребяват с психотропни вещества и са в състояние да разбират, да отговарят за действията си и да участват в процеса. От думите на експертите стана ясно, че Александър Донов отказва да говори за случилото се. Приети бяха и експертизи на телефоните и компютрите на младежите. В тях не са открити файлове, които да свидетелстват за извършено насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Белгия и Холандия дават пример за мирна промяна на общите граници
Белгия и Холандия дават пример за мирна промяна на общите граници
Предупреждение за силни валежи от сняг в Западна България
Предупреждение за силни валежи от сняг в Западна България