НОВИНИ

Започна делото срещу младежите, обвинени в опит за убийство на 3-годишния Христо

В Софийския градски съд започна делото срещу младежите, обвинени за опит за убийство на 3-годишния Христо Велински. Подсъдимите Александър Донов и Патрик Първев е трябвало да се грижат за детето, докато майката, която е цигуларка, била на участия в чужбина. Христо беше приет в Пирогов на 20 юли миналата година в безсъзнание и с тежки травми. Съдът допусна граждански иск на стойност 200 хиляди лева от името на момченцето.

bnt avatar logo
от БНТ
17:16, 28.11.2016
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

Делото тръгна в отсъствието на майката Невена Велинска, която отново е на участия извън страната. Адвокатът ѝ каза, че Христо или Еци, както всички го наричат, е доста по-добре и сега е при баща си.

Ивайло Абаджиев - адвокат на Невена Велинска: Продължават терапиите, но към настоящия момент има значително подобрение в сравнение с това, което е било миналата година. Може би това е единственото хубаво нещо в цялата ситуация, че бащата е поел грижа към момента за детето. То е под неговите грижи в Пловдив.

Според обвинителния акт Донов и Първев са нанесли множество удари по главата на детето с твърди тъпи предмети. Установени са и предишни травми, които сочат, че Христо е бил системно малтретиран от гледачите си, твърди прокуратурата.

Павел Панов - прокурор - СГП: Има доказателства за упражнено насилие спрямо детето и затова, че двамата са се намирали по това време в жилището. Има данни за петна, които са причинени от травматични наранявания, няма данни да са от шарка или нещо подобно, като давността сочи, че те са причинени в периода, в който детето е било гледано от двамата подсъдими.

Младежите обяснявали, че Еци, е паднал от креватчето, стана ясно от разпитите в съда. Съседка разказа как вечерта на 20-ти юли младежите звънели паникьосани на всички врати, след като момченцето изпаднало в безсъзнание. Лекарка от Бърза помощ, обясни как първо помислила, че детето е паднало с колело или е блъснато. Според свидетелите майката и друг път е отсъствала и ангажирала различни хора срещу заплащане да се грижат за Еци. Лятото на 2015-та наела Александър Донов, чийто баща познавала повече от 20 години. Съдът изслуша няколко експертизи. Вещите лица заявиха, че в телефоните и компютрите на младежите не са открити файлове с насилие. Според прокуратурата те са били изтрити.

Павел Панов - прокурор - СГП: Част от файловете са съхранени. Има записи, които установяват, че е упражнено насилие спрямо детето. Те ще бъдат показани в следващото съдебно заседание.
Соня Василева - адвокат на Патрик Първев: Няма изтрити файлове, няма такива доказателства, няма такива клипове. В днешното съдебно заседание се прие експертизата, от която стана ясно, че това което се говореше предварително не отговаря на истината.

В края на заседанието съдебният състав отказа да пусне подсъдимите от ареста, заради високата степен на обществена опасност и риска да се укрият от правосъдието. Съдът посочи, че в съдебната фаза по делото се действа с изключителна оперативност и бързина. Следващото заседание е на 10-ти януари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Афганистанецът, запалил българското знаме, не е живял в София
Афганистанецът, запалил българското знаме, не е живял в София
Съболезнователна книга за кончината на Кастро в посолството на Куба в България
Съболезнователна книга за кончината на Кастро в посолството на Куба в България