НОВИНИ

Започна делото за атентата в "Сарафово"

След фалстарта през декември, делото за атентата на летището в Бургас днес започна по същество. Според прокуратурата слабото ниво на сигурност тогава е улеснило извършителя на атентата. Днес пред съда бяха разпитани свидетели. На 18 юли 2012 година освен атентаторът самоубиец загинаха 5-ма израелски туристи и българинът Мустафа Кьосов, шофьор на автобуса. 37 бяха ранени.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:50, 17.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Стоян Стоянов е бил на около 70 метра от взривения автобус. Разказва, че негов колега таксиметров шофьор се е разминал с атентатора минути преди трагедията.

Стоян Стоянов, таксиметров шофьор: Просто на камерата се вижда как един наш колега се разминава с този човек, но без да знае, че е той.

В съдебната зала бяха разпитани още хора, раздавали рекламни листовки на туристите, служители на "Гранична полиция" и летището. Никой от тях не си спомни да е виждал лицето на атентатора, както и неговите помагачи. Един от свидетелите описа работата на летищните власти в деня на атентата.

Пламен Гошев: "Бяха прекалено спокойни. Самите израелски туристи бягаха при тях и взимаха пожарогасителите да гасят те пожара."

В залата стана ясно още, че към юли 2012-та мерките за сигурност и достъпа до свободната зона са били изключително либерални. След това обаче са били затегнати.

Радослав Николов, адвокат на един от обвиняемите: Системите за охрана са няколко без никакво взаимодействие помежду си.
Красимир Тренчев, прокурор: В свободната зона нещата не са били контролирани по никакъв начин. Всеки е имал достъп и е могъл да прави каквото си иска. Навремето такива са били правилата. Така е действано.

Продължава издирването на двамата подсъдими по делото - помагачи на атентатора, установени като граждани на Австралия и Канада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подписки срещу сливането на училища в Сливен
Подписки срещу сливането на училища в Сливен
Германия даде временно на Литва копие от декларацията ѝ за независимост
Германия даде временно на Литва копие от декларацията ѝ за независимост