НОВИНИ

​Започна кампанията за прием на документи в първи клас в София

Започна кампанията за прием на документи в първи клас в столицата. Според новата наредба, най-голям шанс да бъдат приети имат децата, живели в района на училището през последните 3 години. При повече кандидати се включват и допълнителни критерии като брат и сестра в същото училище и социални критерии. Имаше ли опашки от чакащи пред 133-то училище "Александър Пушкин", където предишните години родителите чакаха от предния ден, провери Паулина Найденова.

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
12:22, 16.04.2018
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Минути преди 6 часа. Пред сградата на 133-то училище "Александър Пушкин" идват първите родители. В списъка от чакащи се записват едва седем души.

- Не е чак толкова рано. Предишни години, доколкото разбрах е имало хора от предишния ден. 10 - 11 вечерта. Смятам, че 6 часа, за да си запазим място тук в Синята зона, след това директно за работа.

В 133-то училище ще бъдат приети 88 деца в четири паралелки. Родителите тук приемат новия критерии за "уседналост", който носи най-много точки, като предимство.

- Живея на съседната улица, откакто съм се родил.

В района, в който се намираме, няма много деца. Например на улица "Добруджа" няма нито едно дете на възраст за първи клас. Така че се надявам критерият, който е от тази година да е напълно достатъчен.

Даниела Борисова - директор на 133 СУ "Александър Пушкин": Около 500 човека са тези, които подават молби при нас за прием в първи клас. Надявам се системата да проработи. Имам притеснения за братята и сестрите от изработените критерии. Нормално е един родител с три деца сутрин рано да има възможност в едно училище да има възможност в едно училище да заведе своите ученици.

През септември 12 хиляди деца ще чуят звънеца за първи път в класните стаи в София.

Тодор Чобанов - зам. кмет на Столична община: Местата за първолаци са много повече, отколкото децата, които ще постъпят в първи клас. За съжаление това са демографските реалности, а и действаме с една доста разгърната образователна инфраструктура. Поне 1000, а може би и повече места ще останат незаети.

Срокът за кандидатстване е до 16 май. В същия месец се очаква Комисията за защита от дискриминация да се произнесе дали критерият за "уседналост" дискриминира бъдещите първокласници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пивоварна пуска специална бира за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл
Пивоварна пуска специална бира за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл
Премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в Косово
Премиерът Бойко Борисов пристигна на посещение в Косово