Резитбата на лозовите масиви в Шуменския край вече е в пълен ход. Това няма нищо общо с топлата зима, а е масова практика от години, тъй като там основно се отглеждат винени сортове, които не са толкова чувствителни като десертните.
В шуменското село Царев брод не чакат да дойде денят на Трифон Зарезан, за да започнат резитбата на лозята.
Иван Иванов – агроном: “Обикновено резитбата по принцип може да се почне две седмици след листопада. В крайна сметка при нашите обеми ние не можем да изчакваме в най-оптималния срок да кажем някъде след Трифон Зарезан, както традиционно се зарязва”.
Тук се отглеждат силно издържливи на студ сортове като совиньон блан, траминер, пино ноар.
Иван Иванов - агроном: “Ако бяха минусови температурите, има ли значение? - За резитбата – не, обаче има значение за работничките.”
Резитбата трябва да приключи до края на април.
“Трудно ли е да се научи човек?
Елена Петкова: Не. Стига да има желание.”
Това е единственият лозов масив у нас и в света, в който се отглежда уникален, ароматен сорт грозде – сортът Гергана. Плод е на българска селекция и утвърден от държавната сортова комисия.
Иван Иванов - агроном: “Просто няма откъде да се вземе изходен материал и бавно става самото възпроизвеждане на сорта.”
Сортът е кръстоска между мускат отонел и димят.
Мариела Петкова – агроном: “Тая кръстоска с димята е направена именно заради това да изтегли по-ранното прибиране на сорта Гергана.”
Специалистите се надяват с виното от този български сорт грозде един ден да успеят да стъпят и на чуждия пазар.