НОВИНИ

Общински болници спряха работа за един час в знак на протест

23 общински болници от цялата страна днес преустановиха работа за един час. Така те протестираха срещу липсата на адекватни мерки за спасяване на общинското здравеопазване. Сдружението на общинските болници отбелязват в протестната си нота, че проблемите се трупат систематично от 18 години. От здравното министерство обясниха, че не е възможно да се отделят допълнителни 30 милиона за оздравяване на общинското здравеопазване, още повече че подобни субсидии биха били незаконни.

Мария Чернева
от Мария Чернева
17:55, 15.01.2018
Чете се за: 01:13 мин.
Още
Жени Начева - заместник-министър на здравеопазването: Законът за държавния бюджет е приет от НС, законът за бюджета на НЗОК също е приет от НС. Има ред, условия и правила, при които се договарят конкретните правила за работа на медицинска помощ, в това число и общинските болници. И ние ще следваме този ред и правила. Разговорът с общинските, както и с областните болници трябва бъде как се лекуват пациентите и как те да оптимизират своята работа и дейността си.

Болницата в Чирпан обслужва население с по-нисък социален статус и без платени здравни осигуровки. Основната причина за тежкото ѝ финансово състояние. Затова са необходими допълнително 30 милиона лева. Да дадат глътка въздух на цялото общинското здравеопазване.

д-р Неделчо Тотев - председател на Сдружението на общинските болници: Които пари да компенсират донякъде това несправедливо отношение на държавата през последните 15 години, което тя имаше към нас, общинските болници.
д-р Венцислав Грозев - председател на Български лекарски съюз: БЛС осветлява тези проблеми, говорим за тях, даваме становища, но виждате на практика нищо не се случва

Освен ниските цени на клиничните пътеки, според медиците лимитите са другата причина болницата им да затъва.

Д-р Митева - началник в Детско отделение: Ако се борим за намаляване или липса даже на детска смъртност в отделението и региона, как може да стане това с ограничаване на приема?

Общинската болница в Поморие е с 600 000 лева задължения, въпреки че работи активно. А през лятото пациентите се увеличават тройно. Работещите в нея взимат заплатите си с два месеца закъснение, още чакат доплащане за август.

д-р Женя Караилиева - управител на МБАЛ Поморие: Желаем да се остойностят цените на клиничните пътеки. Време е вече да се мине към друг начин на финансиране.

За промени в здравното законодателство, настояват и в болницата в Белоградчик. Заради неизплатени заплати там медиците заплашиха, че ще напуснат още през декември. В болницата са готови да преструктурират останалите си четири отделения.

Медиците от Асеновград, Карлово, Първомай, Раковски и Девин събраха подписка за промяна във финансирането и отпадане на лимитите.

д-р Иван Тумбашки - директор на МБАЛ Раковски: Ако имаме възможност да лекуваме повече болни, да лекуваме повече болни.

За последните 10 години са затворени 20 болници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утвърдени са учебните програми за Х клас
Утвърдени са учебните програми за Х клас
Електронните дневници ще заменят изцяло хартиените в училищата
Електронните дневници ще заменят изцяло хартиените в училищата