НОВИНИ

Започнаха приготовленията за леденото мъжко хоро в Калофер

В Калофер започнаха приготовленията за леденото мъжко хоро, което се изпълнява на Богоявление във водите на река Тунджа. За поредна година ритуалът ще бъде наблюдаван от ЮНЕСКО, тъй като той кандидатства за включване в списъка на световното културно наследство.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
12:40, 05.01.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Подготовката за ритуала на Йордановден в Калофер започва с направата на водозащитната преграда на река Тунджа, където се хвърля богоявленският кръст.

Ганчо: Гредата вече е готова, найлонът е готов, мрежата е готова. Сега остана само страничните греди, които се полагат.

И тази година в мъжкото хоро ще участват над 150 калоферци, облечени в автентичните си вълнени носии, изпълнявайки характерната песен за този обичай "Залюбила е Василка".

Някои от дългогодишните участници се притесняват, че вече има хора, които се опитват да им откраднат ритуала

Станимир Чипев, участник от 25 години: Гледам ямболии, гледам другите почнаха да взимат нашите стъпки, защото ни гледат как се хващаме ние и те го копират от нас.

Кметът на града припомни, че във водите на Тунджа влизат само мъже. Той призова тези, които ще участват, да спазват правилата.

Румен Стоянов, кмет на Калофер: Всички, които са решили да участват, са добре дошли, но преди всичко, както миналата година, да минат калоферци. Много добре знаете, че сме под наблюдението на ЮНЕСКО и тази забележка ни я направиха преди една година

Най-малкият участник в леденото хоро ще бъде на 3 години. За реда, спокойствието и спазването на правилата ще следят полицейски служители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки са загинали след удар от въздуха срещу военна школа в Либия
Десетки са загинали след удар от въздуха срещу военна школа в Либия
Много румънски туристи са избрали да прекарат Нова година в България
Много румънски туристи са избрали да прекарат Нова година в България