НОВИНИ

Започнаха проверките за умъртвяване на домашните прасета

От днес служителите на Агенцията по безопасност на храните започнаха проверки в личните стопанства на хората в 20 километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета. Срокът за това изтече в петък.

bnt avatar logo
от Румяна Стефанова
18:12, 05.08.2019 (извънредно)
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията, ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните.

Днес в коментар министърът на земеделието Десислава Танева каза, "най-високо е напрежението във ферми, в които се извършва нерегламентирана стопанска дейност. Нерегламентирано се отглеждат над 5 хиляди свине."

В същото време продължават протестите срещу мерките, които властта предприема за справяне с африканската чума. Блокадата на пътя Сливен-Ямбол продължава четвърто денонощие.

;

Блокадата не е вдигната, протестиращите са край село Крушаре и отстояват исканията.

Възникна пътен инцидент с лек автомобил, който се опита да премине през блокадата и нарани един от протестиращите. Напрежението се вдигна и намесата на полицаите успокои ситуацията. В крайна сметка, и шофьорът, и протестиращият са без претенции и автомобилът премина през блокадата.

Обходният маршрут от Сливен за Ямбол и за АМ "Тракия" е през селата Камен, Желю Войвода и Кабиле.

А иначе днес в село Мечкарево влязоха първите екипи на ветеринарните служби, за да проверят личните стопанства за останали живи прасета.

;

Георги Христов, който е отглеждал две прасета казва, че се е съобразил с разпоредбите за доброволно умъртвяване на животните си още миналата седмица. Категоричен е, че след като отмине опасността от разпространение на заразата отново ще гледа прасета.

Георги Христов: Какво да правим, щом е за всички няма смисъл да се съпротивляваме и да правим, глоби може да има .

Село Мечкарево се намира в непосредствена блозост до една от четирите свинеферми в областта.

д-р Димо Кондов, ОДБХ, Сливен: В село Мечкарево са се отглеждали 17 прасета заден двор на 10 собственика. Всички са заклани в съответствие с разпорежданията, така че нищо няма да умъртвяваме на този етап, само дезинфекция и да се уверим, че всичко е спазено, това, което е наредено.

Ветеринарните екипи казаха че предстои проверка в около 100 населени места в Сливенска област. Там където бъдат намерени животни ще бъде направено 24 часово предписание, след което ще се пристъпва към умъртвяване на прасетата по хуманен начин

д-р Емил Георгиев, ОДБХ, Сливен: След което се изнасят с помощта на кметството се заравят.

Ветеринарите ще разчитат на помощта на полицията, ако възникне напрежение с някои от стопаните, които все още не са умъртвили животните си.

;

В много региони днес започна подобна проверка по личните стопанства. В Белозем, Пловдивска област, почти 100% от прасетата, отглеждани за лични нужди, са унищожени. От днес е въведена и забрана за туристи в района на хижа "Здравец", където бяха открити диви свине, заразени с чума. Въведен е и специален пропускателен режим за живеещите в близост до хижата.

В Добричко също са започнали проверките по домовете за останали живи прасета. Принудителното омъртвяване ще започне в сряда.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
22-годишна сърфистка едва не загина по време на силната буря във Варна
22-годишна сърфистка едва не загина по време на силната буря във Варна
Месопреработватели: До края на годината цената на свинското ще се увеличи с 50%
Месопреработватели: До края на годината цената на свинското ще се увеличи с 50%