НОВИНИ

Започва самолетното пръскане срещу комари в Дунавските общини

До броени дни започва пръскането със самолети срещу комари в крайдунавските общини, след като държавата отпусна 2 млн. лв. за това. В Русе площите ще бъдат третирани и наземно.

bnt avatar logo
от Ралица Маринова
08:58, 04.07.2019 (обновена)
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

От началото на април в Русе и населените места на общината са извършени 7 пръскания с машини. Въпреки това, хапещите насекоми се превърнаха в истински кошмар за жителите на дунавския град. Голямата им популация се обяснява от ангажираните с борбата с насекомите с честите валежи.

Георги Игнатов - началник отдел "Екология" към Община Русе: До настоящия момент не се приложи от нас това самолетно третиране, тъй като нямаше условие за неговото прилагане. Дъждът, който вали, водни площи, които са залети от р. Дунав, просто не позволяват.

Георги Игнатов допълни, че важно условие за намаляване на популацията е и окосяването на тревните площи. То се извършва по график, като в Русе работят 6 бригади. Едновременно с авиационното пръскане, което се очаква, ще продължи и наземното третиране.

Георги Георгиев - управител на дезинфекционна станция: Щеше да бъде добре поне две-три седмици по-рано да бяха се сетили, че го има тук този проблем, но всяка помощ е добре дошла. Естествено ще има много добър ефект, когато се пръска авиационно и ние съответно да направим наземна обработка.

Докато институциите се справят с нашествието на комари, паразитолозите съветват, най-вече алергичните хора, по възможност да се предпазват от ухапвания.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко струва сянката на плажа по Северното Черноморие?
Колко струва сянката на плажа по Северното Черноморие?
Земетресение с магнитуд 6,2 разтърси западния бряг на Канада
Земетресение с магнитуд 6,2 разтърси западния бряг на Канада