НОВИНИ

Започват спешни действия срещу чумата по свинете във Варненско

Във Варненско взимат превантивни мерки. Всички прасета, отглеждани в 3-километровата зона около големите свинекомплекси да бъдат доброволно унищожени до 31 юли. В региона няма регистриран случай на болестта, но спешните действия се налагат заради огнищата, открити в съседните области Бургас, Търговище и Разград.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
20:22, 26.07.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Всички прасета, отглеждани от частни стопани край свинекомплека в село Слънчево, вече са унищожени.

Д-р Златина Димова - директор на Областната дирекция по безопасност на храните: Към останалите други 3 свинекомплекса информацията е много динамична, тъй като в момента кметовете обикалят, информират хората и апелират към доброволното изколване на животните.

Стефан Димитров отглежда над 300 прасета край Старо Оряхово. Спазил е всички изисквания за безопасност . Категорично отказва да избие животните си.

Стефан Димитров: За мен това е неадекватно решение! Получава се едно недоверие, че съществува наистина такава чума! Пробите още не са излезли, убиват се животни. Всички се съмняват!

Заради високия риск от поява на болестта в региона, спешно се търси вариант за разширяването на площадката за заравяне на умъртвени животни в община Аксаково, тъй като там се намират 3 от големите свинеферми в областта.Вече е в сила забраната за изхранването на животните със зърно, престояло по-малко от 2 месеца. Експертните комисии ще вземат и спешни мерки срещу навлизането на диви животни в окосените ниви след събирането на житото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди събора на Бузлужда: БСП утвърди платформата си за местните избори
Преди събора на Бузлужда: БСП утвърди платформата си за местните избори
Собственикът на Тад груп се издирва и чрез Шенгенската система
Собственикът на "Тад груп" се издирва и чрез Шенгенската система