САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Президентското вето за самолетите F-16 беше отхвърлено от парламента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху ратификацията на договорите за самолетите F-16. ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха сделката отново, а БСП, "Воля" и трима депутати от НФСБ бяха "против". Оттук нататък България трябва да преведе парите на федералното правителство на САЩ до 4 септември, след което американската страна ще счита споразумението за влязло в сила.

Александър Марков
от Александър Марков
19:45, 26.07.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Тричасовите дебати в Парламента бяха не за президентските мотиви, а какви самолети и на каква цена купува България. Според БСП, цената за F-16 за България е в пъти по-висока от тази за Словакия, която също купува F-16 блок 70. Няма и гаранции срещу еднократно прекратяване на клаузите, според левицата.

Румен Гечев ПГ на "БСП за България"- Кафеварка като си купиш,гаранцията е 12 месеца.Компютър - 24, 36 месеца. Самолет за 200 млн. щатски долара, платени от българския народ е с 6 месеца гаранция. Гаранцията ще отлети като щъркелите на есен към египетските пирамиди.

От ГЕРБ отговориха, че гаранциите в договора са железни - както САЩ, така и ние ще можем да прекратим едностранно клаузите по споразумението.

Христо Гаджев, ГЕРБ: Условията са еднакви за всички държави - нито повече, нито по-малко, както за България, така и за Германия, Канада и за всяка една друга държава. Между другото вътре има и гаранции, и неустойки, и всичко. А цената не е това, много под 100 млн долара.

ДПС подкрепи ратификацията заради евроатлантическия стратегически път, който е избрала България, ВМРО - за да не бъде приземена авиацията.

Джейхан Ибрямов - ПГ на ДПС: Въпросът за подкрепата или неподкрепата на тази ратификация дори не е икономически проблем. Ние не купуваме само самолети, ние си купуваме спокойствие и национална сигурност.
Борис Вангелов ПГ на Обединени патриоти, ВМРО: Ако сега спрем тази процедура, ако договорите не се сключат и започнем всичко отначало, ще стигнем дотам, че след 10 години нашата армия може би трябва да е въоръжена с тояги, лъкове и стрели.

"Воля" и НФСБ отново отхвърлиха договора.

Слави Нецов - ПГ на "Воля": Поздравяваме президента, че намери смелост сам да отмени принципа си за радиомълчание по сделката. Смятаме, че сме свършили добре работата, когато и други политици започнат да използват нашите послания.
Валери Симеонов - ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: Мотивите са чисто политически, бих казал, популистки. И, според мен, представляват една намеса в работата на НС, което е в противоречие с принципа за разделение на властите.

Договорът е за 2,2 млрд. лв. за 8 нови изтребителя, въоръжение, боеприпаси и индустриално сътрудничество.

След решeнието на НС България трябва да преведе парите по сделката до 4 септември, страната ни ще получи първите изтребители през 2023 г.

Паралелно с гласуването в зала, което отхвърли ветото, организирани от партия "Възраждане" недоволни граждани протестираха срещу сделката със САЩ отвън.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Пирогов оперираха жена с час за преглед след година във Великобритания
В "Пирогов" оперираха жена с час за преглед след година във Великобритания
Обединени патриоти продължават без Атака
"Обединени патриоти" продължават без "Атака"