НОВИНИ

Президентското вето за самолетите F-16 беше отхвърлено от парламента

Депутатите отхвърлиха ветото на президента върху ратификацията на договорите за самолетите F-16. ГЕРБ, ДПС и ВМРО подкрепиха сделката отново, а БСП, "Воля" и трима депутати от НФСБ бяха "против". Оттук нататък България трябва да преведе парите на федералното правителство на САЩ до 4 септември, след което американската страна ще счита споразумението за влязло в сила.

Александър Марков
от Александър Марков
19:45, 26.07.2019
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Тричасовите дебати в Парламента бяха не за президентските мотиви, а какви самолети и на каква цена купува България. Според БСП, цената за F-16 за България е в пъти по-висока от тази за Словакия, която също купува F-16 блок 70. Няма и гаранции срещу еднократно прекратяване на клаузите, според левицата.

Румен Гечев ПГ на "БСП за България"- Кафеварка като си купиш,гаранцията е 12 месеца.Компютър - 24, 36 месеца. Самолет за 200 млн. щатски долара, платени от българския народ е с 6 месеца гаранция. Гаранцията ще отлети като щъркелите на есен към египетските пирамиди.

От ГЕРБ отговориха, че гаранциите в договора са железни - както САЩ, така и ние ще можем да прекратим едностранно клаузите по споразумението.

Христо Гаджев, ГЕРБ: Условията са еднакви за всички държави - нито повече, нито по-малко, както за България, така и за Германия, Канада и за всяка една друга държава. Между другото вътре има и гаранции, и неустойки, и всичко. А цената не е това, много под 100 млн долара.

ДПС подкрепи ратификацията заради евроатлантическия стратегически път, който е избрала България, ВМРО - за да не бъде приземена авиацията.

Джейхан Ибрямов - ПГ на ДПС: Въпросът за подкрепата или неподкрепата на тази ратификация дори не е икономически проблем. Ние не купуваме само самолети, ние си купуваме спокойствие и национална сигурност.
Борис Вангелов ПГ на Обединени патриоти, ВМРО: Ако сега спрем тази процедура, ако договорите не се сключат и започнем всичко отначало, ще стигнем дотам, че след 10 години нашата армия може би трябва да е въоръжена с тояги, лъкове и стрели.

"Воля" и НФСБ отново отхвърлиха договора.

Слави Нецов - ПГ на "Воля": Поздравяваме президента, че намери смелост сам да отмени принципа си за радиомълчание по сделката. Смятаме, че сме свършили добре работата, когато и други политици започнат да използват нашите послания.
Валери Симеонов - ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: Мотивите са чисто политически, бих казал, популистки. И, според мен, представляват една намеса в работата на НС, което е в противоречие с принципа за разделение на властите.

Договорът е за 2,2 млрд. лв. за 8 нови изтребителя, въоръжение, боеприпаси и индустриално сътрудничество.

След решeнието на НС България трябва да преведе парите по сделката до 4 септември, страната ни ще получи първите изтребители през 2023 г.

Паралелно с гласуването в зала, което отхвърли ветото, организирани от партия "Възраждане" недоволни граждани протестираха срещу сделката със САЩ отвън.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Пирогов оперираха жена с час за преглед след година във Великобритания
В "Пирогов" оперираха жена с час за преглед след година във Великобритания
Обединени патриоти продължават без Атака
"Обединени патриоти" продължават без "Атака"