НОВИНИ

Зараза с вируса Зика не уврежда бебето в края на бременността

Заразата с вируса Зика в края на бременността не уврежда бебетата, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, позовавайки се на резултатите от изследване, направено в Колумбия. Проучването, публикувано в "Ню Ингланд джърнъл ъв медисин", потвърждава, че рискът от сериозни увреждания за бебета е най-голям, когато бъдещите майки са се заразили в началото на бременността.

зараза вируса зика уврежда бебето края бременността
bnt avatar logo
от БНТ
16:07, 16.06.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Д-р Маргарет Хонийн от американските Центрове за контрол и превенция на болестите, един от авторите на изследването, отбелязва, че резултатите са предварителни и че е "изключително важно" да продължи наблюдението на бебетата за други потенциални ефекти от излагането на вируса Зика като загуба на слух или проблеми със зрението.

Най-сериозният вроден дефект в резултат на зараза на майката със Зика е микроцефалия, характеризираща се със значително намаляване размерите на черепа, умствена изостаналост, неврологични отклонения, нарушения на слуха и зрението. В Бразилия - страната, от която миналата година започна разпространението на вируса, са потвърдени над 1400 случая на микроцефалия при бебета.

В Колумбия вирусът "пристигна" през октомври 2015 г. - около пет месеца, след като се прояви в Бразилия. За целите на направеното в Колумбия изследване са използвани данни за 65 726 случая на зараза със Зика, сред които на 1850 бъдещи майки, за които се е знаело в кое тримесечие от бременността са се заразили. Към април тази година 90 процента от 600-те жени, заразили се в третото тримесечие, вече са родили децата си. Никое от бебетата не е било с микроцефалия или други явни вродени дефекти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП подкрепя стачните действия на работниците в Стомана - Перник
БСП подкрепя стачните действия на работниците в "Стомана" - Перник
Върнаха 38 мигранти на границата при Гоце Делчев
Върнаха 38 мигранти на границата при Гоце Делчев