НОВИНИ

Заседанието на Парламента започна с минута мълчание за жертвите в Бургаско

За възстановяване на щетите и подпомагане на пострадалите правителството ще отпусне един милион лева на общините Бургас и Камено. Решението е от среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов. Дончев съобщи, че Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, която той оглавява, има натрупан резерв от над 2 милиона лева до края на годината. Трима министри днес информираха парламента за предприетите действия след бедствието, като според тях причина за наводнението са силните дъждове

Надежда Василева
от Надежда Василева
19:53, 26.10.2017
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Заседанието на парламента започна с минута мълчание в памет на жертвите на наводнението. Депутатите изразиха съболезнования към близките на загиналите.

Димитър Главчев, председател на Народното събрание: Солидарни сме със скръбта и болката им и ги уверяваме, че не са сами в тези мигове на изпитания. Най-важното в момента е държавните органи, местната власт и гражданите да обединим усилията си за преодоляване на последиците от водната стихия.

От БСП поискаха ресорните министри, посетили засегнатите места, да информират депутатите за причините за трагедията. И се обявиха за законодателни промени, свързани с язовирите.

Атанас Костадинов, БСП за България: За пореден път като че ли липсата на координация и превантивни действия се оказва фатална.

Вътрешният министър посочи, че областният управител на Бургас ще внесе сигнал в прокуратурата за изясняване на причините за бедствието. Според него най-вероятната причина са силните валежи.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: Всеки може да направи спекулации, че има стени на язовири примерно, които са преляли, и сигурно това е така, но там, където няма, какво е обяснението? Само от горе. Само от дъждовете. Щом има жертви, нещо някъде държавата, всички ние, общините не сме направили. И ние внимаваме и вадим поуки от това ,което е станало.

Министърът на икономиката каза в парламента, че се проверява как е прелял един от язовирите Чотората.

Емил Караниколов, министър на икономиката: Просто е имало голяма приливна вълна, тъй като става въпрос за каскади от язовири. Проблемът тръгва отгоре, има запушване на един от отворените шлангове, бил е запушен, в интерес на истината на този частен язовир има видеонаблюдение. Вчера са иззети записите.

Емил Караниколов отбеляза, че поддръжката на язовирните съоръжения изисква много средства, с каквито общините не разполагат. Според него трябва да се направи категоризация на язовирите и да се мисли за единна структура, която да ги управлява. Екоминистърът пък посочи, че един от сериозните проблеми е с новото депо за битови отпадъци в Бургас, което обслужва 9 общини.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Има частично копрометирана дренажна система. Не се наблюдава изтичане от тази дренажна система, но има сериозно свлачище, което трябва да бъде укрепено.

Докато депото не работи, ще бъдат отворени временни площадки за съхраняване на отпадъците.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В село Брежани честваха 170 години от освещаването на храма „Св. Димитър“
В село Брежани честваха 170 години от освещаването на храма „Св. Димитър“
Електронният обмен на данни и документи в администрацията започва през 2018 г.
Електронният обмен на данни и документи в администрацията започва през 2018 г.