НОВИНИ

Засегнатите клиенти на "София тур и Холидей" ще получат някакво обезщетение

Всички, които са изгорели с почивки от фалиралата турооператорска фирма "София тур и Холидей" ще получат обезщетение, но не е ясно в какъв размер. Това обяви министърът на туризма Николина Ангелкова след спешна среща със застрахователите на компанията.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:45, 20.12.2017
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

Пострадалите трябва да се обърнат към Министерството на туризма и към двамата застрахователи на фирмата. Все още не е ясно колко са хората, платили за фалшиви почивки, но едно е ясно - става въпрос за нелоялна търговска практика, поне така обясниха от Министерството на туризма, които ще дадат случая на прокуратурата.

На официалния адрес на туроператора "София тур и Холидейз" наистина има офис, но той се оказа заключен. Справка в търговския регистър показва, че собственик на компанията до 17 октомври са Ралица и Димитър Тоневи, които продават бизнеса си на сръбския гражданин Драган Живкович. Той сменя адреса на дружеството. Потърсихме новия адрес, но той се оказа несъществуващ. Празен се оказа и финансовият отчет на дружеството за миналата година.

Първите подозрения за дейността на туроператора се появяват в началото на декември.

Тогава Елка заедно с приятели планира круиз до Дубай, сравнявайки оферти попада на най-изгодната - тази на "София тур и Холидейз". Сключва договор на 15 ноември и плаща 50% капаро. Окончателно останалата сума трябва да внесе през януари, но в последствие от фирмата искат плащане до 15 декември, това я усъмнява и тя започва проверка на холдинга, през който би трябвало да мине круиза.

Елка Антонова: След проверката на този холдинг се оказа, че наистина съществува такъв, но той се занимава с хранителни стоки, няма общо с туристическа дейност. Изпратиха ми информация, че тяхното представителство има офиси в още няколко града, с един линк на компанията, оказа се съществуваща туристическа компания, която не познава тези хора и не си контактува с тях.

Елка открива и още по съмнителна информация.

Още при подписване на договора места не е имало на този кораб.

След като Елка потърсила обяснение, от "София тур и Холидейз" веднага й върнали парите, тя си обяснява това с факта, че е вдигнала шум. Операторът обявява несъстоятелност на 17 декември и собствениците изчезват. Не се знае колко хора са пострадали.

Заради липсата на информация, изплащането на обезщетенията ще се забави.

Орлин Пенев, изпълнителен директор на застрахователна компания: Обезщетението не е на принципа първи по ред-първи по право, и до изчерпване на лимита на застраховката трябва да се съберат всички искове и тогава да бъдат разпределени пропорционално по размера на всеки кой-колкото е платил, тоест ако имаме 1000 човека, платили по 30 000 лева, това прави 3 милиона, при лимит 450 000 лева ще бъде дисконтиран до размера на лимита.

Проверка в търговския регистър показва, че собствениците на туроператора в затруднение имат още две фирми, които се занимават с туристическа дейност. Те обаче няма да бъдат проверявани, защото става въпрос за различни юридически лица, обясни министър Ангелкова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
600 души в община Кюстендил могат да останат без заплати за месец декември
600 души в община Кюстендил могат да останат без заплати за месец декември
Безработицата в Русе се увеличава в края на годината
Безработицата в Русе се увеличава в края на годината