НОВИНИ

Защо заради агресията на един ученик цял клас не може да учи нормално?

Един клас от 19-о училище в София, вместо в класната стая учи в сградата на районната администрация в Класно село. Причината - третокласниците се оказват заложници на един свой съученик, който има проблем с поведението - напада другите деца и дори учителите.По деликатната тема в студиото на "Още от деня" разговаряхме с Калоян Дамянов, Директор на регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование-София, с родителите Стоян Михайлов и Жулиета Танева. В разговора се включиха още директорката на 19-о училище Детелина Арнаудова и педагогическия съветник Гергана Узунова.

bnt avatar logo
от БНТ
09:47, 23.01.2017
15220
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Калоян Дамянов заяви, че случаят е неприятен, но не е уникален за София и не се отличава с някаква сериозна специфика.

"Става въпрос за дете с поведенчески затруднения - състояние известно като социална дезадаптивност - не са предприети необходимите мерки за работа с детето, съответно се е стигнало до ескалация на напрежението", каза Дамянов.

По думите му нещата тръгват от ранното детство, в самото семейство. Детето е било в друго училище, където поведението му е било същото.

Дамянов заяви, че в последните години се говори само за деца с аутизъм и с интелектуални затруднени, а за тези с поведенчески затруднения, културата по този въпрос не е на достатъчно високо ниво.

От своя страна родителите, чиито деца са в класа с проблемното дете, заявиха, че са обучили децата си да проявяват търпение и да избягват конфликти, но за съжаление са нападани, учебният процес много често бива прекъсван, тъй като детето става, разхожда се, ляга по пода. Жулиета Танева разказа, че въпросното дете е атакувало нейния син с пергел и счупен триъгълник. Бащата Стоян Михайлов каза, че синът му е бил душен от момчето. Според бащата детето провокира останалите, когато не му се обръща внимание. Той разясни, че учителите в предишното училище са заявили, че не са в състояние да се справят с детето.

Преместването на детето става преди промяната на закона, който е давал право едно дете от началните класове да бъде преместено. По новите правила училището няма право да премести детето, ако родителите не са съгласни. По думите на Михайлов родителите на момчето "изобщо нехаят".

Калоян Дамянов допълни, че за да се реши казусът ще бъде предложена комбинирана форма на обучение за проблемното дете, която ще даде възможност за обучение, което е индивидуално, но в същото време се запазва контактът с връстниците, тъй като изолирането му няма да реши проблема.

"Цялата агресия всъщност е отговор на това, което детето не получава като задоволявано на базови потребности, които всяко дете има - а именно това да бъде обичано", каза Дамянов.

В разговора се включи и Детелина Арнаудова, директор на 19-о училище, както и Гергана Узунова, педагогически съветник в училището, които разясниха как детето е прието в училището и защо се е наложило другите деца да учат в заседателната зала на община Красно село.

Вижте повече от разговора във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ограничават движението в Париж заради мръсен въздух
Ограничават движението в Париж заради мръсен въздух
Де Мистура е оптимист за преговорите за Сирия в Астана
Де Мистура е оптимист за преговорите за Сирия в Астана