Завод "Миджур" започва работа с нов собственик

Заводът за боеприпаси във видинското село Горни Лом, където при взрив преди три години загинаха 15 души, вече е с нов собственик - „Миджур Манеджмънт Кънстракшън" ЕООД.

от БНТ
11:10, 11.08.2017
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Намеренията му са да започне производството, което няма да е рисково. На територията на завода все още са останалите от предишния собственик необезвредени противопехотни мини. Заради опасенията на хората от друг инцидент, кметът на община Чупрене, на чиято територия е предприятието, подаде сигнали до две министерства.

Намеренията на новия собственик са предприятието да заработи от следващата година и да произвежда патрони. За местните хора предложението все още е неясно.

Жител на селото: Не знам първо какво ще произвеждат тези хора. Те това няма да ни го кажат на нас - те не са длъжни. Може и да е тайно.

С помощта на неправителствени организации Димитър Димитров, който загуби сина си при взрива преди три години, е провел свое разследване за новия инвеститор. Казва, че според търговския регистър фирмата е регистрирана в Единбург - Шотландия, с едноличен собственик и капитал 5 000 лева.

Димитър Димитров, баща на загиналия при взрива Михаил: При нас възникна съмнението веднага как с капитал от 5 000 лева една фирма ще може да инвестира примерно в производство на каквото и да е.

Според кмета на общината притесненията на хората са заради все още необезвредените противопехотни мини, които са в завода. Тревогата е и заради повишената опасност от пожари през лятото.

Ваньо Костин, кмет на община Чупрене: Самият завод се намира близо до път. Има някаква опасност евентуално от пожари. Може би да стигне, не дай си Боже да се случи, но може да стигне до складовите помещения.
Богдана Антова, жителка на с. Горни Лом: Чува се. Между нас се говори така, че има много такива неща, взрив ли е, какво ли е там.

В Горни Лом не знаят и дали охраната от двама души на терена от 350 декара е достатъчна.

Ваньо Костин, кмет на община Чупрене: И другият момент е притеснението на хората от продължителното стоене на тези боеприпаси. Продължителното стоене дали представлява някакъв риск?

За опасенията са отправени сигнали до министъра на отбраната и министъра на вътрешните работи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Откриха замърсени яйца и в Дания
Откриха замърсени яйца и в Дания
Самостоятелни звена за противодействие на телефонните измами
Самостоятелни звена за противодействие на телефонните измами