НОВИНИ

Завод за батути и балони в село Баня отваря врати през месец май

През месец май тази година в разложкото село Баня се очаква да заработи завод за балони и батути. Предприятието е изградено за близо 2 години, а инвеститор е руски бизнесмен.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Елена Чимева
16:00, 09.02.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Заводът се намира в близост до минералния басейн край селото, строителството му вече е завършено и в момента е започнало набирането на работници. Това заяви кметът на селото Мария Юрганчева. По думите и първоначално ще бъдат наети на работа 20 души, а след това още 30.

Мария Юрганева, кмет на село Баня: "В момента се набират 5 човека шивачи, които ще бъдат обучавани в завод, доколкото знам в Русия, защото това все пак е специфична работа, така че да имат някакъв опит преди да дойдат другите работници. Инвеститорът е руснак, който при срещата ми с него каза, че е влюбен в нашия район и иска тука да инвестира, и тука да остане човека да живее. Доколкото знам има и апартамент в Банско, така че този човек се позиционира твърдо в нашия район."

От кметството се надяват, че повечето от хората, които ще започнат работа в новия завод ще са местни от селото или от района.

Мария Юрганчева: "Защото все пак това е на наша територия и в крайна сметка плащането на транспортни разходи ще бъде икономисани. Истината е, че в момента в Баня има даже недостиг на работна ръка така че вярвам, че хората ще бъдат тука от Баня, защото целият район се занимава с туризъм в момента."

В завода, освен че ще се произвеждат нови балони и батути, ще се извършват и ремонти на стари. Инвестицията по информация на местното кметство е на стойност около 2 милиона евро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пясъчна буря връхлетя Северозападен Китай
Пясъчна буря връхлетя Северозападен Китай
Нарочените за модерни роби мигранти протестираха в Корнуол
Нарочените за "модерни роби" мигранти протестираха в Корнуол