НОВИНИ

Здравната карта няма да закрива болници

Нито една болница в страната няма да бъде закрита заради Националната здравна карта - съобщи здравният министър д-р Петър Москов. В Пловдив днес той запозна представителите на различните лечебни заведения и институции с проекта за нова областна здравна карта.

bnt avatar logo
от Николай Райшинов
18:23, 15.02.2016
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Цифрите заложени в здравната карта няма да претърпят корекции, защото гарантират достъп до болнична помощ на всеки нуждаещ се пациент, категоричен е здравният министър.

Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването: Картата е обръщане на медицината и на медицинските инфраструктури към реално изследваните потребности на пациента, до ниво всеки един пациент и движението му към различните представители на медицински услуги. Не е нещо друго. Няма рязане, няма съкращение.

От 315 легла в онкологичния център в Пловдив през миналата година трайно заети са били 128. Сега лечебното заведение ще сключи договор с касата за 280 легла, което напълно отговаря на нуждите, обясни Москов. След срещата с него директори на пловдивски болници излязоха доста по-спокойни.

Проф. Карен Джамбазов, директор на УМБАЛ "СВ. Георги" - Пловдив: Получихме уверение, че ще бъде запазен досегашният обем дейност, т.е. няма да има проблем за самите пациенти да постъпят в болничните заведения, независимо от естеството на техните заболявания.

Димитър Атанасов е с онкологично заболяване. Казва, че сегашната система на прием не му позволява качествено лечение, защото за да бъде насочен от едно отделение към други, в рамките на едно лечебно заведение, трябва да чака едно денонощие.

Димитър Атанасов, онкоболен: Защо не може от "Свети Георги" от ядреномагнитния резонанс да отида веднага да си направя лъчетерапията, а трябва да чакам да минат тези 24 часа.

Д-р Петър Москов, министър на здравеопазването: В процес на изработване е стандарта за комплексно лечение при онкологични пациенти. Касата сключва договори само тогава, когато пълната гама от лечение, което е нужно за вашето онкологично заболяване, е напълно осигурено от болницата или групата болници.

Здравният министър покани на среща в четвъртък представителите на клиниките по уши, нос и гърло, за да изгладят разминаванията със здравната каса за финансирането на дейности.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДСБ подкрепя искането за разсекретяване на доклада за активите на КТБ
ДСБ подкрепя искането за разсекретяване на доклада за активите на КТБ
Министерството на културата търси зала за ансамбъл Филип Кутев
Министерството на културата търси зала за ансамбъл "Филип Кутев"