НОВИНИ

Ананиев за разследването на болниците: 10 години никой не им е обърнал внимание

Здравното министерство е подало на прокуратурата сигнал за 8 случая на нарушения след проверката си за финансовото състояние на болниците. Това съобщи днес здравният министър. По думите на министъра няма болница, която да е в състояние на фалит. Реакциите на разследваните болници - изненада и отказ на коментар в повечето случаиАльоша Шаламанов обобщава.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:01, 16.03.2018
Чете се за: 01:22 мин.
Още

Здравния министър каза, че на този етап не обмисля смяна на директори в болниците, проверявани от прокуратурата, зашото няма доказана вина на хората, които ги управляват в момента. Ананиев обясни и причините за тежкото финансово състояние на лечебните заведения.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: 10 години назад те са тръгнали по нанадолнището и никой не им е обърнал внимание. И сега накрая когато са стигнали в това критично положение трябва да се оздравяват. За съжаление това ми се падна на мен като чест.

Ананиев обясни, че към момента няма болница, която да е в състояние на фалит.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: Направихме оздравителни планове на всички болници и най-вече на най-тежките болници, които се изпълняват и с всеки месец финансовото им положение се подобрява.

Ананиев каза, че няма притеснения за „Пирогов“ и обясни, че следващата седмица министерството ще влезе в най-голямата спешна болница с конкретен оздравителен план.

Кирил Ананиев - министър на здравеопазването: В Пирогов има 4 хирургии. Има 4 ортопедични отделения. Просто ненужни структури, ненужни началници, управленски персонал, когато може да се оптимизират тези структури.
;

От Пирогов не коментираха оздравителния план. Относно разследането за безстопанственост съобшиха, че към момента в болницата няма постъпила информация за проверка или процесуални действия от прокуратурата.

Мария Пойразова - говорител на УМБАЛСМ „Пирогов“: В момента, в който в бъдеще има проверка, независимо от кой държавен орган- ние ще окажем пълно съдействие.
;

От болницата в Русе обясниха, че преди 2010-та година са сключени договори за дейност с три частни структури, които са прекратени след съдебни дела през 2016-та и 2017-та година

д-р Иван Стоянов - изп. директор на УМБАЛ „Канев“-Русе: Установихме, че са в нарушение на закона, поради което внесохме съдебни искове по отношение на хосписа и на физиотерапията, които бяха на територията на болницата.

Прекратен е и договор с кардиологична клиника, която работела в болницата. По думите му финансовото състояние на болницата е добро и дори приходите ѝ се увеличили през миналата година. От болницата във Велико Търново обясниха, че проверката за безстопанственост била за обществени поръчки преди 2013 г. година.

;

Директорът заяви, че договорите са подписани от предшественика му и вече са прекратени. От болниците в Благоевград, Попово, Кърджали и Бургас казаха, че не са запознати с твърденията за безстопанственост на прокуратурата и отказаха коментар. Дълговете на болницата в Благоевград са около 3 милиона, а в Попово - 160 хиляди лева. Финансовото състояние на болницата в Кърждали било сравнително добро. Какви са дъгловете на болницата в Бургас, от ръководството не отговориха.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Москва: Спокойна атмосфера в последния ден кампанията
От нашите пратеници в Москва: Спокойна атмосфера в последния ден кампанията
Чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия пристигна в София
Чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия пристигна в София