НОВИНИ

Земеделски производители настояват за изграждането на градобитна станция

В Североизточна България няма нито една противоградна площадка. В рубриката ни „Гласът на града” тази седмица ви срещаме с Димитричка Търпанова, земеделски производител от Тутракан. Тя и колегите й от години настояват и даже са готови да участват със собствени средства в изграждането на ракетна площадка.

БНТ2-София
от БНТ2-София
17:20, 08.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Димитричка Търпанова отглежда 300 дка кайсии, череши и праскови в района на Тутракан. Казва, че този път са имали късмет и се разминали само с изпочупени клони от бурята, но хората от съседните общини като Сливо поле са понесли огромни загуби. На места продукцията е била на 100% унищожена. И въпреки че тук е и житницата на България, нищо не се прави, за да предпази тази част на страната от природната стихия. Затова Димитричка Търпанова и колегите й настояват държавата да се намеси и да се изградят противоградни площадки и в необезопасените райони.

Димитричка Търпанова
“А района на Добруджа трябва да има най-много градобитни станции. Имаше идея предния кабинет на министър Танева, а и сега на министър Порожанов - да направят борбата като в Гърция и другите държави - със самолети с радарни системи.”

Овощарските съюзи в Североизточна България имат идея за локално решаване на проблема в общините Главиница, Тутракан и Сливо поле. Имат подкрепата и на кметовете по места. Производителите са готови да си купят сами станции за градушка, покриващи площ от 800 дка.

Димитричка Търпанова:
“Но радарните устройства и системата, която контролира автоматично тия станции е много скъпа. Ако има радарна система, която да ни командва станциите, щото не можеш да разчиташ ти да чакаш, като види облака и да стреляш - да чакаш дали ще е градобитен или не.”

Димитричка Търпанова казва, че официална докладна за изграждането на градобитна площадка в района на Силистра е подадена през 2014 година от тогавашния областен управител, а за противоградова установка се говори още от 2005 година. До този момент обаче реални действия няма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Г-20 се споразумяха за климата, пазарите и миграцията
Г-20 се споразумяха за климата, пазарите и миграцията
Близо 40 трабанта  от цялата страна  дефилираха в Тетевен (СНИМКИ)
Близо 40 трабанта от цялата страна дефилираха в Тетевен (СНИМКИ)