НОВИНИ

Земеделският министър: Има нарушения в почти всички структури на министерството

Нарушения на Закона за обществените поръчки са открити в почти всички структури на земедеслкто министерство. Това обяви в "Денят започва" служвебният министър Христо Бозуков. По думите му в повечето случаи става въпрос за слаб административен контрол и нарушена финансова дисциплина.

bnt avatar logo
от БНТ
08:46, 15.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
Христо Бозуков, служебен министър на земеделието: Има възлагане на поръчки на външни фирми. В някои случаи те са необходими, поради липса на капацитет, но в много други, както например в "Изпълнителната агенция по горите" имаше едно предложение да се направи една поръчка под 30 000 лева, да се извърши един анализ, който спокойно може да се направи от структура на министерството на земеделието.

Драстични нарушения в работата на доскорошното ръководство на "Напоителни системи", скандални обществени поръчки за юридически услуги за един милион лева. Това са част от нарушенията, разкрити при направената проверка в рамките на последния месец в Земеделското министерство.

Проверяващите са установили, че не е била направена и оценка на програмата за селските райони за периода 2007-2013 г., което означава, че ако не се вземат спешни мерки, ЕК може да спре плащанията по нея. Въпреки това земеделският министър обеща, че забавяне на плащанията за фермерите няма да има.

Двама души от дружество "Напоителни системи" едновременно били на договор като държавни служители в Министерството, но получавали пари и от "Напоителни системи". На единият от тях за пет месеца са били изплатени близо 19 хил. лева само от "Напоителни системи".

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба за хора с увредено зрение в Природонаучния музей в Пловдив
Изложба за хора с увредено зрение в Природонаучния музей в Пловдив
Можем ли да надхитрим автокрадците?
Можем ли да надхитрим автокрадците?