НОВИНИ

Земеделци настояват за промени в еднодневните трудови договори

Земеделски производители от Пазарджишко настояват за законови промени в режима на еднодневните трудови договори, които бяха въведени през 2015 година. Според стопаните те са свързани с прекалено високи осигуровки, голяма данъчна тежест и излишна документация. За да привлекат вниманието на институциите, хората готвят протести за началото на февруари.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Екип на БНТ 2
19:47, 24.01.2018
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

От две години селскостопански производители от пазарджишкото село Юнаците пишат писма до земеделското и социалното министерство, както и до парламентарните комисии с настояване за промени в режима на еднодневните трудови договори.

Веселин Янев, земеделец: Ако пускаш тея договори си обречен на бавна смърт, щото това е много голяма осигуровка. Аз на мен си плащам 100 лв на месец, а на работника плащам 300.
Стоян Кузев, земеделец: Плоският данък – като оформим всички документи и внесем таксите, ние до края на месеца трябва да внесем и данък на парите на работника. Аз не знам друг работодател, който плаща данъка на работника си.

Стопаните са възмутени от изискването договорите да се оформят преди началото на работния ден.

Стоян Кузев, земеделец: Не е възможно който и да е земеделски производител сутрин в 6 часа да отиде и вместо да се занимава с производство, с работници, да сяда да пише еднодневни трудови договори. Имаш 15 човека по 10 минути – 2 часа минимум трябва да отделиш, за да започнете работа. И след 2 часа те си тръгват.

Проверките на Инспекцията по труда обаче минават рано сутрин, а санкциите са големи.

Александра Кузева, земеделец: 1 500 лв ни сложиха акт за един човек, който току-що започнахме да работим и те в този момент идват.

Стопаните подготвят верижен протест в началото на февруари, който ще включва земеделци от Димитровград, Стара Загора, Карлово, Стряма и Пзарджик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столичната община дава с 18 милиона лева повече за транспорта в града
Столичната община дава с 18 милиона лева повече за транспорта в града
Пребиха мъж от Ощава, чийто дом изгоря при пожара в Кресненското дефиле
Пребиха мъж от Ощава, чийто дом изгоря при пожара в Кресненското дефиле