НОВИНИ

Красен Кралев за допинга в спорта: Начинът за борба е образованието

В студиото на „Още от деня“ министърът на младежта и спорта Красен Кралев отбеляза, че борбата със забранените субстанции и доринг не е само в професионалния спорт, но и сред аматьорите и любителите на спорта, особено сред подрастващите. Това може да има пагубни последици, допълни той, и подчерта, че начинът на борба с тези вещества и употребата им е чрез образование и методите за засичане.Министър Кралев не се зае с прогнози колко медала ще спечели България на Зимните олимпийски игри в Пьончан, но подчерта, че отборите ни са в добра форма и надежди може да се възлагат на дисциплините сноуборд и биатлон.

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 24.01.2018
Чете се за: 01:45 мин.
У нас

Изслушването пред Комисията на Европарламента е едно от най-големите предизвикателства по време на Европредседателството, заяви министър Кралев, който беше на изслушване в Брюксел заедно с редица други ресорни министри. Предизвикателството се корени в това, че концепцията трябва да се защити и се изисква сериозна подготовка. Програмата за младежта и спорта е амбициозна, но важните проблеми са три, допълни Красен Кралев, като те са повече в спорта.

Красен Кралев, министър на спорта: В този период трябва да се гласува световния антидопингов кодекс и е важно по време на нашето Председателство да се съгласуват позициите на страните-членки. В сектора „младеж“ имаме приемаме и разработване на европейска стратегия на младежта. През месец април ще се проведе конференция по младежките въпроси.

Проблемът е, че при усъвършенстването на медикаментите за допинг, трябва да се подобрят и методите за засичането им, заяви Кралев. Има много хора, които искат в кратки срокове за постигнат максимален ефект, заради което има употреба на забранени стимуланти дори сред аматьори, включително малолетни, допълни спортният министър. България обаче не е в челото на страните, в които се употребява допинг.

Красен Кралев, министър на спорта: При нас употребата е лимитирана, но такива забранени субстанции масово се използват от малки или във фитнес центрове.

Начинът за борба е с образование, защото малцина от младежите знаят последствията от употребата на такива забранени субстанции, които могат да бъдат и тежки, заяви Кралев. Друг метод за борба с допинга е разследването.

;

Бягам от прогнозите за Зимните олимпийски игри, но имаме очаквания от Радо Янков, заяви министърът на спорта. Той отбеляза, че не иска да натоварва сноубордиста с твърде големи очаквания. Биатлонът също е спорт, в който имаме надежди, а отборът е най-голям от българската команда.

Красен Кралев, министър на спорта: Мисля за Токио, откакто станах министър през 2014 г. Последните 30 години са пропуснати много неща, така че първо трябва да правим промени в юношеския спорт. Обнадеждаващо е, че вече се вижда резултатът от работата с младите, така че имаме силно поколение в лека атлетика, бокс и борба, както и в нови дисциплини като таекундо.

Художествената гимнастика е в брилянтна форма, заяви Кралев, но конкуренцията в този спорт е жестока. Няма как при такава конкуренция да не излязат добри таланти. Хубавото е, че при изостаналите спортове има напредък - такъв спорт е боксът, в който вече имаме медали и големи успехи. Друг такъв спорт, при който младите бележат големи успехи, е леката атлетика, допълни Кралев.

;

Най-важното е авторитетът на учителите и на предмета физическо възпитание е да се възстанови, заяви Кралев. Всички сме виновни за това, че децата не спортуват, допълни той. Той подчерта, че е важно от първи клас по физическо възпитание да преподават дипломирани учители, а след това в училищата да влязат специализирани треньори.

Красен Кралев, министър на спорта: Ние живеем от олимпиада на олимпиада, а никой не казва да се върнем в основата - децата, юношите, инфраструктурата, спортът в училище.

Няма драма със съоръжението „Заека“ на Витоша, заяви Кралев. То е повредено от буря и му предстои да се ремонтира. Заради противоречия в законодателството и закона за управление всяко съоръжение има „собствена съдба“.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници в Букурещ: Започва „хорото за независимо правосъдие“
От нашите пратеници в Букурещ: Започва „хорото за независимо правосъдие“
Kвартал „Аспарухово“ във Варна с изцяло обновени булеварди до лятото
Kвартал „Аспарухово“ във Варна с изцяло обновени булеварди до лятото