НОВИНИ

Как Община Варна насърчава децата да спортуват

През новата 2018 година Община Варна продължава програмата си за начално обучение на децата във всички видове спорт. Тренировките в първите месеци са безплатни. Един от най-предпочитаните спортове е плуването. В много детски градини в града бяха построени басейни, за да има къде децата да се обучават. Повече подробности около политиката на Общината да насърчава децата да спортуват разказва Елена Георгиева.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
09:19, 20.01.2018
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Вече пета година във варненската детска градина "Калина Малина" децата на възраст от 4 до 7 години се учат да плуват. Тренировките са два пъти седмично и се провеждат в новия корпус с басейн, построен за тази цел в двора на детското заведение.

Петранка Николова - директор на Детска градина "Калина Малина" - Варна: Заниманията по плуване се провеждат по учебна програма, имат учебен характер имат учебен характер, децата се научават да плуват до 4-та група. И това става с желанието на родителите. От цялата детска градина плуват около 80% от децата.

В детската градина са спазени всички изисквания за часовете по плуване. Редовно се вземат проби и се изследва водата. Има треньор и спасител. А басейнът, където децата се учат да плуват, е съобразен с възрастта им и е напълно обезопасен. Това им дава възможност да се чувстват сигурни, да се отпуснат и да не се страхуват от водата, казват педагозите.

Петранка Николова - директор на Детска градина "Калина Малина"-Варна: Те се научават да се държат над водата, научават се да плуват под вода и се научават на определени игри вътре. Провиране през обръч, занимание с топка и като цяло с елементи на художествената гимнастика в басейна.

С въвеждането на часовете по плуване децата боледуват по-малко от вирусни инфекции.

Венцислав Дражев - треньор по плуване: Плуването е важно, защото помага на сърдечно-съдовата система, срещу затлъстяването е добре, общата кондиция на организма, опорно-двигателния апарат.

Плуването е част от учебната програма, заложена от общината, в детските градини с басейни.

Петранка Николова - директор на Детска градина "Калина Малина" - Варна: Тези басейни се финансират, тяхната издръжка е от Община Варна по отношение на издръжката им. И това е една идея като морски град нали нашите деца да могат да плуват, да са силни, закалени, да са здрави.

В края на годината отбори от детските градини с басейни участват в състезание по плуване, организирано от Община Варна. А децата от "Калина Малина" вече имат няколко спечелени награди.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Киберсигурност: Как ще се гарантира опазването на личните данни?
Киберсигурност: Как ще се гарантира опазването на личните данни?
​Раздаването на хранителни пакети за социално слаби се бави
​Раздаването на хранителни пакети за социално слаби се бави