НОВИНИ

ГЕРБ: Притеснително е, че възгледите на президента съвпадат с тези на БСП

Политическите реакции за отчета на президента. Според ГЕРБ е притеснително, че възгледите на държавния глава съвпадат с тези на БСП и би било груба политическа грешка, ако той се позиционира на страната на опозицията. От ляво определиха като респектиращ отчета на президента и подкрепиха критиките му към парламента. Патриотите не приемат думите на държавния глава за атрофирането на парламентарната република. ДПС дадоха положителна оценка за първата година от мандата на Румен Радев. Коментарите събра Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:05, 24.01.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

ГЕРБ определиха отчета на президента по-скоро като отчитане на свършеното от тяхното управление. И наблегнаха, че той трябва да бъде равно отдалечен от всички политически сили, а не да заема страната на опозицията.

Тома Биков - ГЕРБ: Учудени сме, че той практически подкрепи мотивите за вота на недоверие на БСП срещу кабинета. Ако той желае политическа криза в България, да излезе и да го каже ясно. Но и да обясни с какво тя ще спомогне за решаване на всички проблеми, които той изброи в своя отчет. Ние не водим войни, ние искаме да решаваме проблемите на хората, защото отчитаме, че има големи проблеми. За войни нямаме време. Който има време, нека да води войни.

Корнелия Нинова отбеляза, че гледа с тъга на оценката на Радев за парламента, но тя е вярна. БСП смята също, че президентът се е въздържал от по-силно определение за отношенията между институциите, като е заявил, че има разминаване. Нинова даде своя оценка.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Противоборство. Управляващото мнозинство и президентът Радев имат абсолютно различни позиции по важни за държавата теми като например борбата с корупцията. Това не е просто разминаване. Това е битка на концепции по този въпрос. Съществена битка. ГЕРБ години наред, Бойко Борисов лично превърна парламента в това, което каза г-н Радев - нотариат, който му заверява подписа.

Според левицата най-силната характеристика на президентската двойка е, че не е отстъпила от нито едно от обещанията си. ГЕРБ пък отбелязаха,че голяма част от международните срещи на Радев са проведени благодарение на Бойко Борисов.

От ДПС заявиха, че президентът е имал успешни опити да бъде коректив на законодателната, изпълнителната и на съдебната власт.

Мустафа Карадайъ - председател на ДПС: Той се опитва да бъде обединител на нацията, но нашите избиратели, които гласуваха за него имат малко по-големи очаквания.

Патриотите посочиха, че не може да бъде игнорирана високата подкрепа на обществото на личността на президента през първата година от мандата.

Милен Михов - Обединени патриоти: Не бих казал, че неговата оценка за парламента и атрофирането на парламентаризма е вярна и я споделяме, но е прав, че няма война между институциите.

Според патриотите Румен Радев е показал желание да бъде активен фактор в управлението на страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Оспорвани дебати за Истанбулската конвенция в НС. БСП иска референдум
Оспорвани дебати за Истанбулската конвенция в НС. БСП иска референдум
CNN препоръча на туристите да избягват 12 дестинации с голям туристически поток
CNN препоръча на туристите да избягват 12 дестинации с голям туристически поток