НОВИНИ

Президентът и вицепрезидентът отчетоха първата година от мандата си

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова отчетоха първата година от мандата си. Според президента вотът на недоверие към правителството е част от усилията за справяне с проблема корупция. Няма война между институциите, каза Румен Радев.

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:10, 24.01.2018
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Президентът определи изминалия период като напрегнат и динамичен,коментира и много актуално теми за страната. Според него Българското председателство не може да е алиби за бездействие по актуални теми. Заяви,че парламентът атрофира, а основната му роля е да приема решения на правителствата. Радев изрази учудване, че научил от медиите за уговорката между Бойко Борисов и канцлера Ангела Маркел за среща в България, на която да присъстват представителите на ЕС и на Турция. Според него процесът на модернизация на българската армия е блокиран. Предстоящия вот на недоверие приема като част от усилията на обществото да се справи с корупцията.

Румен Радев - президент на Република България: Трябва да си отговорим на въпроса първо има ли корупция в България. Очевидно има и аз няма тук да го аргументирам. Трябва да си отговорим на въпроса как ние всички като общество се противопоставяме на тази корупция. За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага обществото за справяне с проблема корупция и аз оценявам всяко едно усилие в тази насока. Що се отнася до взаимоотношенията с останалите институции. Те са в рамките на Конституцията и законите. Категорично искам да кажа, че няма война между институциите. Да, има определени ценностни разминавания. С парламента работим в рамките на законите, с премиера Борисов показахме, че можем да работим заедно и то ефективно. Парламентарната република атрофира. Парламентът все повече се превръща в нотариат, който само официализира решенията на правителството. Партократските механизми убиват свободната воля на депутатите. Доверието в Народното събрание е критично ниско. Споделям го с много болка и тревога.


;

Президентът Радев и вицепрезидентът увериха, че няма разминаване на позициите им по темата за Истанбулската конвенция. Според държавният глава сега не е момента за приема този документ. Смята, че първо трябва да се организира широк обществен дебат по темата, а Илияна Йотова отговори, че ще работи максимално да се защитават правата на жените и децата.

Илияна Йотова - вицепрезидент на Република България: Нямаме различия с президента на Републиката по темата за Истанбулската конвенция. Първата реплика, която произнесох по отношение на този дебат, беше че така винаги става когато някой се опитва да вземе решение зад гърба на хората. Една дискусия, която постави много въпроси. Защо не беше обсъдена Истанбулската конвенция преди български министър да я подпише в Съвета на министрите. Защо тогава не се повдигна този публичен въпрос?

Президентът Румен Радев увери и че няма намерение да прави своя политическа партия.


;

Вижте цялата пресконференция на президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова във видеото:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Подадоха сигнал в прокуратурата срещу управителката на център Хризантема
Подадоха сигнал в прокуратурата срещу управителката на център "Хризантема"
Парламентът промени 11 закона с цел намаляване на административната тежест
Парламентът промени 11 закона с цел намаляване на административната тежест