НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер ще се срещне с първата министърка на Шотландия

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще приеме днес първата министърка на Шотландия Никола Стърджън в Брюксел, където тя пристига, за да защити мястото на Шотландия в ЕС, въпреки Брекзита. Това заяви говорител на брюкселската администрация, предаде Франс прес.

bnt avatar logo
от Източник: БТА
10:39, 29.06.2016
Чете се за: 00:40 мин.
По света
жан клод юнкер срещне първата министърка шотландия

Срещата ще се състои в 15.00 ч. по Гринуич, уточни говорителят - Маргаритис Схинас, в Туитър. В началото на деня се очаква Стърджън да разговаря също с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц и с лидерите на политическите групи.

Нито Шулц, нито Юнкер предвиждат да говорят пред журналисти след срещите, които ще се състоят на фона на силно напрежение във Великобритания след референдума в четвъртък, когато британците гласуваха за напускане на ЕС.

За запазване на членството в общността обаче се изказаха 62 на сто от шотландците. Затова ще е "неприемливо от гледище на демокрацията" шотландците да напуснат ЕС против волята" си, каза вчера Стърджън, водач на Шотландската национална партия, бореща се за независимост на региона.

Откакто в петък бе обявен резултатът от вота, тя заявява, че е "твърде вероятно" да се състои нов референдум за независимост на Шотландия след този от 2014 г., приключил с поражение на националистите.

С намерението да повдигне въпроса за Шотландия в разгара на европейска среща на върха Стърджън се поставя в деликатно положение, започвайки дискусии, докато Лондон още не е стартирал процеса на излизане от ЕС, посочва АФП.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск отказа вчера да се срещне с Никола Стърджън, добавя агенцията. "Сега не е точният, подходящият момент", обясни пожелал анонимност служител от ЕС, когото цитира Асошиейтед прес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глобиха две заведения в Пловдив заради наднормен шум
Глобиха две заведения в Пловдив заради наднормен шум
Хронология: Самоубийствени бомбени нападения в Турция от юли 2015 г.
Хронология: Самоубийствени бомбени нападения в Турция от юли 2015 г.