НОВИНИ

Жители на Гоцеделчевско село изплетоха чорапи за принц Хари и Меган Маркъл

От читалището на Гоцеделчевското село Баничан решили да зарадват младоженците принц Хари и Меган Маркъл с уникални, ръчно изработени шарени чорапи, просто защото ги харесват като влюбена двойка.

bnt avatar logo
от БНТ
16:05, 19.05.2018
Чете се за: 00:57 мин.
Още

Избрали за подарък шарени чорапи, заради символиката им - домашно огнище и домашен уют.

Годеницата е длъжна да изработи на годеника си чорапи, така че това е подходящ подарък спрямо нашия фолклор, обясняват местните.

СХ Това е един вид дар, с който пожелаваш здраве и късмет на притежателя. И където и да отива по света, той отново да се върне при семейството си. Впечатлени сме от кралската двойка с хилядолетните кралски традиции, но това е една съвременна кралска двойка, в която Меган не е със синя кръв.

Изработката на двата чифта отнела една седмица, а червеният цвят е преобладаващ в този на булката и символизира новия живот.

СХ/ На кръвта, на зараждащото се начало и за нея сме направили по-малък номер - към 37, да може да ги ползва и да ги обуе. Накрая сме ги завършили с българското знаме - връв в бяло, зелено и червено.
;

Чорапите си имат име - котешките стъпки, заради орнамента на стъпалото, който наподобява стъпката на коте. От читалището разказаха, че в последните години много младоженци от чужбина им заявяват чорапи за сватбен подарък.

СХ/ От Америка, Холандия, Русия - по цял свят има от чорапите. Кралското семейство със сигурност ще имат много дарове, може би и много по-скъпи като материална стойност, но нашият дар от морална стойност е много скъп. Това са дарове, преминали през хилядолетията до нас.

Има и още една изненада за младоженците.

СХ/ Ще оставим и на двамата по едно сувенирче от Баничан - това е магическият букет на цветовете, където сме показали защо хората са използвали тези цветове навремето. И тук отдолу - виждаме паричка, която е символ на пбогатство и здраве.

От село Баничан се надяват посланието им да достигне младоженците принц Хари и Меган Маркъл и да ги зарадва.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенски музиканти създадоха специална песен за кралската сватба
Русенски музиканти създадоха специална песен за кралската сватба
Васко Василев: Кралското семейство е като от приказките
Васко Василев: Кралското семейство е като от приказките