Жители на Нова Загора блокират АМ "Тракия" заради замърсяване на въздуха

Жители на Нова Загора протестират срещу замърсяването на въздуха с неприятна миризма от инсталация за биогаз в града. Те заплашиха да блокират час пътя за Свиленград и подхода към автомагистрала ,,Тракия".

от Десислава Петкова
18:25, 19.09.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Стотици жители на Нова Загора се отправиха към 18:30 на шествие до централата за производство на биогаз. От инициативния комитет за чист въздух ще блокират пътя до 19 часа. Хората искат институциите да си свършат работата и да предприемат мерки за ограничаване на миризмите или ако това не се случи, инсталацията за биогаз да бъде затворена. От фирмата собственик на централата "Холдинг Градус" отрекоха тя да е причинител на неприятните миризми.

Бистра Митева - еколог на холдинг "Градус": Ние можем категорично да заявим, че миризми от нашата дейност няма и поради това не считаме, че е необходимо да предприемаме каквито и да било действия в тази посока, но въпреки всичко, тук от началото на експлоатацията на обекта се извършиха технически мероприятия като основните източници на миризми - съораженията, в които се разтоварват суровините -пилешка и торова постеля бяха заградени.
Георги Николов, председател на ОбС Нова Загора: За жалост, не Общинския съвет е отворил инсталацията за производство на биогаз. Именно затова ние задаваме въпроси на тези институции, които са пряко, всъщност ангажирани с разрешителния режим по отварянето. Вие знаете, че е избегнат ОВОС, но има доклад. Аз мисля, че тези миризми, които всъщност гражданите ни се дразнят и така създава изключителен дискомфорт за живот в града ни са всъщност от там.

Към Общинският съвет е свикана временна комисия, която е изготвила доклад. Местният парламент на града ще гласува в сряда доклад и ще бъде изпратен до премиера на България Бойко Борисов и Румен Радев, с който доклад ще настояват за спешни мерки за ограничаване на миризмите, които идват от тази инсталация за биогаз.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Варненци активно участваха в кампанията “Прозорец към родината”
Варненци активно участваха в кампанията “Прозорец към родината”
Такса масло в касовия бон в заведение в Несебър
Такса "масло" в касовия бон в заведение в Несебър