НОВИНИ

В Лазарово искат референдум за присъединяване на селото към Община Червен бряг

Инициативен комитет от плевенското село Лазарово внесе в Общинските съвети в Кнежа и Червен бряг подписка с искане за местен референдум, на който гражданите да решат дали населеното място да се присъедини към Община Червен бряг. Преди двайсетина години, също след референдум, цялата Община Кнежа премина от Врачанска в Плевенска област. Сега обаче хората в селото не са единодушни в желанието да сменят общинския си център.

bnt avatar logo
от Ирена Николова
14:31, 25.06.2018
5314
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

90 души или около една трета от хората в село Лазарово, са се подписали под искането за референдум. Инициаторите смятат, че транспортните връзки и трудовият пазар на Червен бряг дават повече възможности.

Милчо Милев, председател на Инициативния комитет за референдум: Лазарово винаги е гравитирало към Червен бряг. Роднините на хората са там. И отиваш към центъра, отиваш към влаковата... към комуникации отиваш.

Не всички, обаче одобряват идеята селото да се присъедини към Община Червен бряг. Кнежа е на по-малко от 10 км., а Червен бряг - на 20.

Йорданка Петрова: Ако ида на Червен бряг, аз трябва да дам двойно пари.
Петя Гергова: Няма превоз дотам, да ходят за социални, в борса. Кой ще им поеме на тия хора разходите?

Притесненията са свързани и със смяната на документите. Някои упрекват местния кмет, че иска промяната заради личен конфликт с общинската власт в Кнежа.

Цветан Иванов, кмет на село Лазарово: При мен нещата са принципни, аз съм трети мандат.

Лазарово не е пренебрегнато и получава средства, колкото и по-рано, посочва председателят на Общинския съвет в Кнежа.

Катя Герговска, председател на Общински съвет – Кнежа: Всичко, което кметство Лазарово е поискало, е заложено в бюджет 2018 и се изплаща ритмично така, както трябва да бъде.

Общинският съвет в Червен бряг вече реши, че не възразява срещу провеждането на референдум, а Общината в Кнежа върна подписката за отстраняване на нередности в нея и даде едномесечен срок да бъде представена според изискванията на закона.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Читалището в Кюстендил обяви артистичен конкурс за творческа стипендия
Читалището в Кюстендил обяви артистичен конкурс за творческа стипендия
Четири коли изгоряха в Пловдив
Четири коли изгоряха в Пловдив