НОВИНИ

Жителите на село Джерман протестират срещу проект за депо за отпадъци

Жителите на дупнишкото село Джерман решиха да протестират през първата или последната събота на всеки месец срещу проекта за изграждане на депо за отпадъци. Първият протест е насрочен за Богоявление, 6 януари.

bnt avatar logo
от БГНЕС
19:25, 05.01.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
жителите село джерман протестират проект депо отпадъци

След ритуала с Богоявленския кръст на 6-и януари стотици ще се включат в шествието, което ще блокира главен път Е-79, каза Борислав Тасков.

От 5 години джерманци протестират, водят съдебни дела срещу проекта за депо в местността Спротива. Там ще се преработва отпадъкът на 6 общини – Кюстендил, Дупница, Бобов дол, Сапарева баня, Невестино и Трекляно. Обектът се финансира по програмата "Околна среда" за над 30 милиона лева.

Според местните избраният терен, от около 200 декара, не е подходящ – земята е земеделска, дори е засята, теренът е с денивелация над 100 м отстои на около 500 м от автомагистрала "Струма" и река Джерман и на около 400 м от крайните къщи в селото.

За да измолят Божията подкрепа, местните издигнаха и осветиха и параклис на площадката, където трябва да е бъдещото депо, с идеята никой да не посегне да събаря Божия храм.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откритият труп в река Искър е на мъж, изчезнал през декември
Откритият труп в река Искър е на мъж, изчезнал през декември
Столичната община обсъди бюджета си с гражданите
Столичната община обсъди бюджета си с гражданите