НОВИНИ

Животновъди протестираха заради липсата на ваксини

Ново огнище на нодуларен дерматит беше локализирано днес в хисарското село Беловица. Фермерите от района излязоха на протест и блокираха за кратко пътя Хисар - Пловдив. Животновъдите са разгневени, че стадата им не са ваксинирани навреме и сега ще бъдат унищожени. Това е втори случай на заразени животни в Пловдивско. Вчера в село Виница беше установена болестта, а днес цялото стадо от 40 крави е ликвидирано.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
18:19, 05.05.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Фермерите са недоволни от бавната реакция на властите и липсата на ваксини за да се спасят хилядите животни в района. Те искат ваксинирането на стадата да започне още утре:

Тодор Геров - фермер: Вчера е имало ваксини, взел ги е някой, ваксинирал си е неговите крави. Били са отпуснати за него, ама-неговите крави са огнището една до друга пасат.
Тодор Николов: Са моите - на два километра съм от огнището това е.
Атанас Христев: Няма само болните животни да унищожат, ще унищожат всички. И даваме хвърляме пари, тука пръскаме, обаче това е нищо.


;

От Агенцията за безопасност на храните обясниха, че ваксинация на животните може да започне едва след като анализите докажат заболяването и едва тогава може да се ваксинират превантивно стадата в радиус 20 километра от огнището. Освен това лекарство срещу нодуларен дерматит в България в момента няма:

Д-р Камен Янков, директор на Областна дирекция по храните - Пловдив: В момента всичката ваксина в света, която е произведена, пътува за България. 170 хиляди дози се очакват да се получат в България на 16-ти май, от 17-ти ще започваме да ваксинираме. На територията на областта трябва да ваксинираме 81 хиляди животни.

Обезщетенията, които ще получат фермерите за умъртвените животни няма да покрият загубите им казаха фермерите, затова протестите на животновъдите ще продължат и през следващите дни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очевидец на побоя в Раднево: Видях, че просто ги убиват
Очевидец на побоя в Раднево: Видях, че просто ги убиват
Признание за доброволците от БЧК
Признание за доброволците от БЧК