НОВИНИ

"Златен век" за културни дейци по случай 24 май

Министърът на културата Боил Банов награди културни дейци с почетния знак "Златен век". 39 творци и артисти от различни области на изкуствата бяха отличени за своя принос в развитието на българската култура и духовност. Със "Златен век" - огърлие и грамота получиха археолозите проф. Васил Николов и проф. Николай Овчаров, писателят Пелин Пелинов, диригентът Михаил Ангелов, балерината Светлана Донева, фолклористът Крум Георгиев и актьорът Филип Трифонов. Наградите се връчват всяка година в навечерието на 24 май, по предложение на творческите гилдии.

bnt avatar logo
от БТА
18:12, 19.05.2017
Чете се за: 01:38 мин.
Още
златен век културни дейци случай

С различни степени на наградата "Златен век" - за изключителен принос в развитието на българската култура и по повод на 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, са удостоени близо 90 дейци на културата и изкуството и културни институти. Отличията връчи министърът на културата Боил Банов днес на церемония в Националната галерия "Двореца". Тържеството започна с изпълнения на ученици от Музикалното училище.

"Особена чест е за мен да съм сред вас в навечерието на най-светлия български празник и да връча награди на хора, които всеотдайно работят за културата", каза в приветствието си Банов. "Като слушах изпълнението на младите музиканти, се убедих отново, че българската култура и изкуство са на много високо ниво и трябва да сме горди със себе си", добави министърът.

"Наградата е за целия екип, с който успяхме да докажем, че в нашите земи са корените на европейската цивилизация", каза проф. Васил Николов, като получи отличието.

Крум Георгиев благодари на МК и на българския народ, който съхранява духа и традициите си.

Филип Трифонов и Михаил Ангелов също оцениха високо признанието, но предпочетоха да благодарят в шеговит стил. Диригентът каза, че макар огърлие да е в среден род, му звучи доста женствено и доколкото мъжът над 85 г. не е дотам мъж, приема наградата като намек.

;

"Изглеждам най-млад сред лауреатите на тази награда - не можах да разбера по чие предложение я получавам. Но когато преди седмица навърших 70 г. и президентът Румен Радев в поздравлението си по телефона ми каза, че неговото поколение е израснало с моите филми, си казах, че това наистина е принос в българската култура", посочи Филип Трифонов. "Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев ме поздрави и каза, че хубавото тепърва предстои. След всичко това не се изненадах от съобщението от МК за наградата. Щастлив съм, защото е в навечерието на път, който предстои - например към 80-годишнината ми. Пожелавам на всички тук да изпитат тази радост", допълни актьорът.

Сред носителите на "Златен век" - звезда, са актрисата Ванча Дойчева, Мария Атанасова - основател и ръководител на група "Жестим", цирковите артисти Александър, Велизара и Николай Балкански, пианистките Стела Димитрова - Майсторова и Павлина Доковска, композиторът Петър Льондев.

Между удостоените със "Златен век" - печат на цар Симеон Велики, са преводачките Нина Венова и Аглика Маркова, актьорът Димитър Герасимов, цигуларката Лия Петрова, пианистката Виктория Василенко.

Грамоти за приноса си в развитието на българската култура получиха режисьорката Маргарита Мачева, Виолета Витанова - съвременен танц, Трио Владигерови - Екатерина, Александър и Константин, Националният политехнически музей, Етнографският музей в Пловдив, Варненската опера, Балет "Арабеск", Общобългарският комитет "Васил Левски" и други.

Бяха отличени също музейни, библиотечни и читалищни дейци, архитекти, художници. Музейни специалисти пожелаха МК да изразява признанието си към тяхната гилдия и с по-голямо финансиране. А директорката на библиотеката в Търговище Росица Куцарова каза, че българската духовност ще я бъде, щом МК вече отличава и библиотечни работници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследване на БНТ: Наш репортер плати за отговори на матурата, повечето грешни
Разследване на БНТ: Наш репортер плати за отговори на матурата, повечето грешни
Безплатни занимания по интереси в Благоевград това лято
Безплатни занимания по интереси в Благоевград това лято