НОВИНИ

Значителна степен на лавинна опасност в Стара планина, Пирин, Рила и Витоша

Планинската спасителна служба предупреждава да не се кара извън ски-зоните, да се подбират внимателно маршрутите и да се избягват склонове с навявания. Важно е туристите да се информират за времето и да се съобразяват с условията.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:16, 06.03.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

От 17 години спасява животи в планината. Виждал е най-лошото. Рискувал е. Добромир Згуров дава поредното си дежурство на базата на Планинската служба на Витоша. И ни разказва за лавините. С повишаването на температурите се повишава и влажността на снега. Опасността да тръгне лавина точно в този момент е огромна.

Добромир Згуров - планински спасител: Скиорите ако предприемат някакви спускания, трябва да са рано сутрин, когато са по-ниски температурите. След 10 часа започва да се повишава още повече лавинната опасност.

Сигналът, който може да ви спаси живота в планината. Стига да сте послушали съветите и да сте екипирани подходящо. Лавинният уред бързо ще насочи спасителите към мястото, където сте затрупани.

;
Добромир Згуров - планински спасител: Уредът отчита един заровен под лавината. Това ви е на какво разстояние се намира. След 20-тата минута рязко пада процентът на оцелелите. Снегът в момента не е подходящ за извънпистово каране. Много фрирайдъри обаче рискуват и попадат в опасни ситуации. Където се сондира и се усети, че има пострадал, сондата се оставя и започва откопаването под мястото.

По статистика най-много лавинни инциденти в планината се случват при средна степен на опасност - втора или трета, каквато е обявена сега. Каквато и екипировка да се използва обаче, спасителите са категорични, че тя няма да ви предпази от попадане в лавини, ако не сте разумни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Топлофикация-Русе” предлага цените на парното да останат непроменени
„Топлофикация-Русе” предлага цените на парното да останат непроменени
Каракачанов: Оставката на Теменужка Петкова няма да бъде приета
Каракачанов: Оставката на Теменужка Петкова няма да бъде приета