НОВИНИ

„Амнести интернешънъл“ с остри критики заради лагера на Нюкасъл

Нюкасъл лого
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:37, 22.01.2022
Чете се за: 03:15 мин.
Спорт
Слушай новината

Английският футболен клуб Нюкасъл, собственост на представители на Саудитска Арабия, получи остри критики от правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ за провеждането на тренировъчен лагер именно в Саудитска Арабия.

„Свраките“ ще пътуват за подготовка след днешния мач срещу Лийдс.

Мениджърът на Нюкасъл Еди Хау обяви, че това е "футболно решение", като нарече идеята "страхотна".

Саша Дешмук, генерален директор на „Амнести интернешънъл“ във Великобритания, обаче разкритикува тези действия на ръководството на клуба.

Нюкасъл беше закупен през октомври от Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арания, след като предложи гаранции на Висшата лига, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и държавата няма да се месят в ръководството на тима.

„Това е футболно решение. Правим го в полза на играчите, отбора, в нашата битка да останем в елита и това е единствената ми мисъл“, каза Еди Хау на пресконференция.

Правозащитните организации обаче твърдят, че Саудитска Арабия използва спорта, и в частност Нюкасъл, за целите на своя имидж.

„Подобен тренировъчен лагер лесно може да се превърне в още една възможност за провеждане на ПР за саудитските власти, които имат много агресивна политика, опитвайки се да измият ужасяващия си рекорд в областта на човешките права чрез спорта“, каза Саша Дешмук, главен изпълнителен директор на „Амнести интернешънъл“ Великобритания.

„Закритият процес срещу предполагаемите убийци на Джамал Хашоги послужи за реабилитиране на Саудитска Арабия“, каза още Дешмук, цитиран от AP.

„Ако тренировъчният лагер на Нюкасъл се превърне в ПР практика за прослава на правителството на Мохамед бин Салман, това ще докаже още веднъж, че фокусът е изчистването на имиджа, а не футболът“, добави Саша Дешмук.

Джамал Хашоги, който беше отявлен критик на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, беше убит при посещение на саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 г. Западните разузнавателни агенции смятат, че престолонаследникът е поръчал убийството, въпреки че той отрича.

Годеницата на убития журналист заяви през октомври, че е разочарована от решението на Висшата лига да одобри сделката за закупуването на футболния клуб Нюкасъл.

Органът, който ръководи елитния футбол в Англия (Висшата лига) одобри придобиването на Нюкасъл за 305 милиона паунда, след като получи „правни уверения“, че държавата няма да контролира клуба.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възрастна жена загина при пожар в Русе (СНИМКИ)
Възрастна жена загина при пожар в Русе (СНИМКИ)
Обиколка на президентството - как изглежда отвътре работното място на държавния глава (ВИДЕО)
Обиколка на президентството - как изглежда отвътре работното място на държавния глава (ВИДЕО)