НОВИНИ

„Зелени библиотеки“ в парковете на София

bnt avatar logo
от БНТ
18:22, 27.07.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Култура
започва пролетният базар книгата
Слушай новината

Стартира традиционната кампания „Зелени библиотеки“ - една от емблематичните инициативи на Столична библиотека. Това е креативен формат за насърчаване на четенето от най-ранна детска възраст и привличане на нови читателски публики.

Седмото издание на „Зелени библиотеки“ в парковете на София започва на 31 юли в Северен парк.

Тази година към досегашните известни софийски „зелени дестинации“ са включени реновираният Западен парк и Зоологическата градина.

В кампанията на Библиотеката на София участват известни български поети, писатели, музиканти, артисти, художници, партньори са популярни издателства, публични институции, неправителствени и творчески сдружения.

Продължава и инициативата на „Споделени книги“ – „Вземи, прочети, върни“. Посетителите ще могат да оставят своя прочетена книга и да вземат ново интересно издание. Към шестте къщички за книги, разположени на знакови места на Витоша за кампанията „Зелени библиотеки“, ще бъде прибавена и нова, поставена в Зоопарка и заредена с атрактивни издания.

Посетителите на „Зелени библиотеки“ ще имат възможност да разгледат няколко тематични изложби.

В зоопарка на 15 август е изложбата от ценни издания от фонда на Столична библиотека на тема зоология, между които една от най-уникалните и скъпи книги в света от 30 те години на 19 век - "Птиците на Америка" с внушителните размери - колкото половин човешки ръст, както и първият определител на птиците в България от 1909 г. и библиофилски издания на учебници по зоология от средата на 19 век.

А на 29 август пред хижа „Алеко“ на Витоша ще може да се разгледа изложбата „Поздрав от София", в която са представени старинни илюстровани литографски картички с емблематични гледки от столицата от края на 19 и началото на 20 в.

Всички желаещи ще могат да получат безплатна читателска карта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертни срещи: Разговорите за правителство продължават
Експертни срещи: Разговорите за правителство продължават
Красимир Вълчев препоръча всички да се ваксинират, за да има присъствено обучение
Красимир Вълчев препоръча всички да се ваксинират, за да има присъствено обучение