10 български граждани са репатрирани от Република Южна Африка

от БНТ
11:52, 30.11.2021
Чете се за: 01:17 мин.
У нас
български граждани репатрирани република южна африка
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

Десет наши сънародници бяха репатрирани миналата нощ от Република Южна Африка със съдействието на Министерството на външните работи. Те излетяха с румънски евакуационен полет с румънски и други граждани на ЕС, съобщиха от външно министерство.

За организацията на завръщането на българските граждани в родината активно съдействаха посолствата ни в Претория и Букурещ. Сънародниците ни бяха втората най-многобройна група на борда на самолета след тази на румънските граждани.

Те излетяха в 3.00 ч. на 30 ноември 2021 г. от международното летище на Йоханесбург с полет до Букурещ с техническо кацане в Момбаса, Кения. Българското посолство в Букурещ е създало необходимата организация за посрещането на сънародниците ни в румънската столица и извозването им до Русе.

По информация на посолството ни в Република Южна Африка, във връзка с новооткрития щам на COVID-19 Омикрон, обстановката постепенно се нормализира, като чуждестранните авиокомпании, които бяха спрели полети, започват да ги възстановяват от днес.

МВнР изказва благодарност на румънските партньори за оказаното съдействие при репатрирането на българските граждани.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
До 10 дни ще стане ясно колко ефективни са ваксините срещу Омикрон
До 10 дни ще стане ясно колко ефективни са ваксините срещу Омикрон
Задържаха 20-годишен за незаконна сеч в Кубратската гора
Задържаха 20-годишен за незаконна сеч в Кубратската гора