НОВИНИ

10 оферти за строителството на последните 16,5 км от АМ "Европа" между Сливница и София

започна строителството европа
bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 09.04.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

10 са отворените оферти в обществената поръчка за строителството на последния 16,5-километров участък от АМ "Европа" между Сливница и връзката със Северната скоростна тангента.

Изграждането на трасето на автомагистрала "Европа" между ГКПП "Калотина" и Софийския околовръстен път е разделено на три части.

Строителството на първите два участъка – от ГКПП "Калотина" до Драгоман и от Драгоман до Сливница, включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 Калотина - София. В момента се изгражда 14,5-километровата отсечка от ГКПП "Калотина" до Драгоман, а 17-километровият участък от Драгоман до Сливница е готов.

Третият 16,5-километров участък на автомагистралата ще преминава по изцяло ново трасе.

Той ще започва при село Храбърско - при 32-и километър, ще преминава по нов терен на север от Божурище, между селата Волуяк и Мрамор, и ще се влива в Северната скоростна тангента при пътния възел със Софийския околовръстен път – при 48-и километър.

Трасето ще бъде с габарит 27 метра - две ленти за движение в посока и аварийна лента. В участъка ще има 10 големи съоръжения, от които 7 подлеза, включително подлез на жп линията София – Драгоман, 2 моста и един виадукт.

Ще бъдат изградени два пътни възела. Бъдещият пътен възел "Костинброд" ще свързва АМ "Европа" с второкласния път II-81 София - Костинброд и село Волуяк.

Пътен възел "Мрамор" ще осигурява връзка на село Мрамор с Калотина, Софийския околовръстен път и Северната скоростна тангента.

Ще бъдат изградени пътни връзки при пътен възел "Храбърско", където автомагистралното трасе пресича първокласния път I-8 Сливница - София, както и при пресичането с общинския път SFО1400 в посока Костинброд.

Проектът е по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020 г.".

Направлението София - ГКПП "Калотина" е част от основната Трансевропейска транспортна мрежа. Участъкът е възлов за движението на транспортните потоци в посока запад - изток.

Отсечката осъществява връзка с Tрансевропейски транспортен коридор "Ориент/Източно Средиземноморски".

С решение на Министерски съвет от 27 декември 2018 г. част от трасето на път I-8 Калотина - София беше категоризирано като автомагистрала "Европа" (А-6), с обща дължина 65,4 км. Тя включва трасето между Калотина и София с дължина 48,9 км и Северната скоростна тангента (16,5 км).

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Живот в любов, дълг и служба: Великобритания потъна в скръб след смъртта на принц Филип (Снимки)
Живот в любов, дълг и служба: Великобритания потъна в скръб след смъртта на принц Филип (Снимки)
Пике попадна в групата на Барселона за „Ел Класико“
Пике попадна в групата на Барселона за „Ел Класико“