НОВИНИ

Започна строителството на АМ "Европа" от София до Калотина

Нови шест километра и половина от автомагистрала "Струма" край Благоевград бяха пуснати за движение днес. На откриването премиерът Бойко Борисов заяви, че до 20 юни ще започне строителството и на тунел "Железница". Премиерът даде началото и на строителството на магистрала "Европа", която ще свърже София с Белград през 2021 година.

Александър Марков
от Александър Марков
18:12, 23.05.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Автомагистрала "Европа" трябва да свърже София със сръбския град Ниш и оттам пътя за Европа. Сръбският участък на магистралата - от границата до Ниш, вече е изграден.

Автомагистрала "Европа" е разделена на три лота, като сега се строи Драгоман-Сливница. Модернизацията на стария път включва изграждането на ново платно, надлези, подлези и разширяване на габаритите му до магистрални.

Камен Пашов, фирма-изпълнител на проекта - 1 милион кубика изкоп, 1,5 милиона кубика насип, 200 000 тона асфалт, срок за изпълнение - 2 години.
Бойко Борисов, министър-председател: За нова година, догодина, трябва да ходят, който иска по магистрала. От Бургас като тръгнат до Белград и Мюнхен не трябва да има светофар, това сме се разбрали с колегите, или от Истанбул през София до Белград, и от Солун до София същото.

Общата инвестиция в магистралата е над 230 милиона лева.

По-късно премиерът откри отсечката от АМ "Струма" от Благоевград до пътен възел "Благоевград - юг".

Бойко Борисов: На практика Благоевград вече си има пристанище - Солун. Не е нужно да ходи до Варна и Черно море. Ей сега ще видите, след малко като пуснем, едно 200-300-400 хиляди души ще минат по тази магистрала още днес.

В проект е и най-тежкият участък от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

Бойко Борисов: Аз ще я направя до Кресна. От двете страни на Кресна. И после, който иска да дава няколко милиарда да я качи по върховете.

Борисов посочи, че избраният вариант с едно изнесено платно встрани от дефилето и модернизацията на стария път през дефилето е най-евтиният. Спестените пари могат да се инвестират в пътя до Видин.

Бойко Борисов: Тука трябва да си зададем като българи въпроса. Дали трябва да ги дадем тези няколко милиарда за тази отсечка от 14 километра. Или да има магистрала от Видин до София.

Ще се ремонтира и пътя за античния град Скаптопара край Рупите.

Бойко Борисов: За да може хората като ходят да се покланят на църквата там, при баба Ванга на Рупите, да отидат и да видят тази фантастична археология. Целия хълм ще го разровим и е уникален.

Общо 1,2 милиона лева е струвала консервацията на археологическите артефакти по магистрала "Струма" в участъка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Министър Петкова ще се допита до Брюксел за малките производители на енергия
Министър Петкова ще се допита до Брюксел за малките производители на енергия
Другите новини: Открития
Другите новини: Открития