НОВИНИ

Пуснаха нова отсечка от АМ "Струма" след Благоевград

От днес се пуска движението по нова отсечка от магистрала "Струма" след Благоевград преди бъдещия тунел „Железница". Целта е улеснение на трафика, спестяване на време и повишаване безопасността на движение за пътуващите към и от Гърция преди началото на активния летен сезон.

bnt avatar logo
от Йорданка Бакалска
12:11, 23.05.2019
5622
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Новата отсечка от АМ "Струма" е с дължина около 6.5 километра, а строителството на пътното трасе приключи с година по-рано.

Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството: Тежък участък не само за инфраструктурно изграждане, като съоръжение. Имаме 2 моста големи, над Логодашка река над Струма. Няколко свлачища се укрепиха по добър способ, бетонни кожуси, виждаме фундиране на някои от свлачищата, но и с мисъл за археологията.

Премиерът Бойко Борисов, който инспектира новия участък, благодари за разбирането от страна на археолозите за това, че находките, които бяха разкрити при строежа на магистралата край село Покровник, са преместени.

Бойко Борисов, министър-председател: Представете си да преместим магистралата със 100 или 200 метра в друга посока. Просто нямаше да стане. А сега ето, за 1 минута минаваш отсечката.

В района на археологическите разкопки ще има Информационен център с откритите артефакти. Ще бъдат изградени връзки между центъра и магистралата, ще има и паркинги за автомобилите. Като най-проблемен участък от изграждането на АМ Струма премиерът посочи района на Кресненското дефиле. Според него би било изключително скъпо трасето да минава по върха на планината.

Бойко Борисов - министър-председател: Аз не мога да я кача, защото искам да вдигам и доходите. Аз ще я направя до Кресна, от двете страни на Кресна да спре. И после, който иска няколко милиарда да даде да я качи горе, иска да се качи по върховете. Представете си горе магистрала.

Строителството на АМ Струма продължава, като до 20 дни ще започне работата по изграждането на тунелите при Железница. Очакванията са до 2 години те да бъдат напълно завършени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Управляващата коалиция спечели изборите в Индия
Управляващата коалиция спечели изборите в Индия
Започна строителството на АМ Европа
Започна строителството на АМ "Европа"