НОВИНИ

Започна строителството на АМ "Европа"

Премиерът Бойко Борисов направи първа копка на строителството на магистрала "Европа". Старият път София-Калотина ще се модернизира и трябва да свърже София със сръбския град Ниш. Лот 2 от магистралата - Драгоман-Сливница трябва да е готов до края на 2020 г., обяви премиерът Борисов на място.

Александър Марков
от Александър Марков
11:59, 23.05.2019
9640
Чете се за: 00:48 мин.
У нас


Камен Пашов, фирма-изпълнител на проекта: Лот 2 от 15 до 32-и километър на магистралата за Калотина, участъкът е 17 км. За 98 милиона лева без ДДС. 1 милион кубика изкуп, 1,5 млн. кубика насип, 200 000 тона асфалт, срок за изпълнение - 2 години.
Бойко Борисов, министър-председател: Догодина, октомври, сега, това, краят на октомври. За нова година, догодина, трябва да ходят, който иска по магистрала. От Бургас като тръгнат до Белград и Мюнхен не трябва да има светофар, това сме се разбрали с колегите, или от Истанбул през София до Белград, и от Солун до София същото.
Така че освен всичко друго митниците отделиха пари, Горанов, и паралелно с това ще направим и новото КПП, да има по-голям обем, защото в момента инвестициите, а и тия, които продължават да идват големи, това означава с над 300-400 тира на ден да се вдигне трафикът, което означава, че пунктът трябва да стане доста по-голям, така че сме заделили пари и се прави и той.

Модернизацията на пътя включва изграждането на още едно платно на стария път София - Калотина, както и изграждането на нови съоръжения. Сръбската част на магистралата - от границата с България до Ниш, вече е готова.

;

Модернизираният път София-Калотина всъщност е бъдещата АМ "Европа". Тя трябва да бъде към 2021-2022 г. и е разделена на три лота. Днес беше направена първа копка на участъка от Драгоман до Сливница. Той е дълъг 17 км., а инвестицията е за 117 млн. лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пуснаха нова отсечка от АМ Струма след Благоевград
Пуснаха нова отсечка от АМ "Струма" след Благоевград
Кози разчистват парк в Ню Йорк
Кози разчистват парк в Ню Йорк