НОВИНИ

10 октомври е Световен ден за психично здраве

световен ден психично здраве
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:47, 09.10.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Здраве

В Световния ден за психично здраве – 10 октомври, стартира информационната кампания "Живей, не страдай", в подкрепа на хората с психични заболявания. Подкрепящи каузата са Фондация Глобална инициатива в психиатрията, Фондация Светът на Мария, Световната здравна организация – България, Националния център по обществено здраве и анализи, Портал на пациента и актьорът Любомир Ковачев, познато лице от театралната сцена и популярни български сериали.

Тази година в глобален план Световният ден за психично здраве ще премине под мотото "Психично здраве за всички". По статистика на СЗО близо един милиард души по света имат психично разстройство и всеки може да бъде засегнат. Депресията е една от водещите причини за заболявания и увреждания сред подрастващите и възрастните. Един от пет човека развива на различен етап от своя живот психично заболяване. Хората с тежки психични разстройства, като шизофрения, умират 10-20 години по-рано от общото население. Шизофренията е сред водещите причини за изгубен живот поради инвалидност, според СЗО. Самоубийствата отнемат живота на близо 800 000 души всяка година. Това прави един човек на всеки 40 секунди и е втората водеща причина за смърт при младите хора на възраст 15-29 години.

"Голямата необходимост да се говори открито за проблемите на психичното здраве и участието в информационни кампании се основават на разбирането ни, че макар темата да става все по-популярна в България и по света през последните години, тази област все още не е получила съизмерима инвестиция", споделя доц. Михаил Околийски, експерт от офиса на СЗО в България.

В началото на октомври т.г. е публикувана Национална стратегия за психично здраве (2020-2030 г.). Статистиката за ситуацията в България сочи, че пациентите с шизофренни заболявания, и под наблюдение, са 25 849. От тази група между 10% и 15% (2500-3000 лица) се нуждаят от подкрепа в общността. От тях 1000 са настанени в институции за дългосрочни грижи, а около 230 пребивават дългосрочно в държавните психиатрични болници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата в Киргизстан: Президентът Жеенбеков е готов да се оттегли
Кризата в Киргизстан: Президентът Жеенбеков е готов да се оттегли
Отмениха класиката Париж-Рубе заради коронавируса
Отмениха класиката Париж-Рубе заради коронавируса