НОВИНИ

111 състезатели от 22 държави ще мерят сили на Асарел България Оупън

Някои от най-добрите състезатели в тениса на маса отново ще акостират в „Арена Асарел”.

Мария Йовкова
Снимка: Пресслужба Асарел България Оупън
bnt avatar logo
от БНТ
13:59, 29.08.2024
Чете се за: 06:12 мин.
Спорт
Слушай новината

От 11-и до 15-и септември за осми път Панагюрище ще се превърне в арена на интригуващи битки, паметни спортни истории и безброй емоции, или с други думи – в арена на Асарел България Оупън. Някои от най-добрите състезатели в тениса на маса отново ще акостират в „Арена Асарел”, за да зарадват почитателите на обичания в целия регион спорт. И тазгодишното издание е с награден фонд от $40 000, което е абсолютният максимум за турнир от тази серия, организиран от Международната федерация по тенис на маса и техните нови партньори World Table Tennis. Общо 111 състезатели от 22 държави ще мерят сили в един от най-силните и престижни международни турнири в спортния календар на България през 2024 г.


Председателят на сдружение Асарел България Оупън Асен Попниколов коментира специфичните обстоятелства около тазгодишното издание.

„Провеждането на турнира в година, в която има и Олимпийски игри винаги е сериозн предизвикателство. Но Асарел България Оупън заедно с партньорите си никога не са се плашили от това и осмото издание на турнира е още едно доказателство. Макар и в заявките за участие да няма голям брой състезатели от топ 50 на ранглистата, то със сигурност очакванията отново са за много силни 5 дни тенис на маса в Арена Асарел”.

„Панагюрският” отпечатък в Париж
А потвърждение за думите на Попниколов може да открием и в състезателите, участвали в Париж, които имат своята история в Панагюрище. Миналагодишният шампион в Арена Асарел Симон Гози от Франция беше част от състава на домакините, спечелил бронзовите медали в отборната надпревара при мъжете. Преди 12 месеца Гози, на прага от отказване от любимия спорт, възроди кариерата си с победата във възрождениския град, като това се превърна в една от големите истории през годината. Големият приятел на Панагюрище – любимецът на публиката в „Арена Асарел” Андерс Линд от Дания също впечатли зрителите и в Порт Дьо Версай край бреговете на Сена, но беше спрян на 1/8 финалите от японеца Томаказу Харимото. Талантливият азиатец също има своята история в Панагюрище, като през 2019 години триумфира, тогава все още само на 16 години.


При дамите представителките на медалистите Япония и Република Корея също са изправяли зриетелите в „Арена Асарел” на крака през годините. Именно представителките на Страната на изгряващото слънце идват в Панагюрище с най-голямата делегация, като само при жените зрителите ще имат възможност да гледат на живо 11 японки. А дали някои от тях ще бъдат сред медалистите в Лос Анджелис през 2028-а ще разберем след 4 години. Но историята показва, че Панагюрище много често е бил арена на сблъсъци между настоящи и бъдещи олимпийски медалисти. Като и тази година ще гледаме някои състезатели, които са с потенциал за сериозни успехи в следващите сезони. За това загатва и турнирният директор Цветозар Христов:

„Традиционното присъствие на състезатели от Китай, Япония, Китайско Тайпе и Република Корея означава изключително високо ниво на битките в Панагюрище. Най-високо ранкираният при мъжете е Щефен Менгел от Германия, а при дамите под номер 1 е Сатсуки Одо, Япония – 33-а в световната ранглиста”.

Българското участие в Панагюрище
Между 11-и и 15-и септември 11 от най-добрите български състезатели ще имат възможност да покажат качествата си срещу някои от най-добрите в тениса на маса. Петте ни участнички при жените тази година са Виктория Персова, Мария Йовкова, Сиделя Мутлу, Калина Христова и Цветелина Георгиева. При мъжете ще стискаме палци на Стоян Сариев, Владимир Петков, Стефан Димитров, Ерен Бекир, Радослав Котев и Давид Костадинов. По традиция на най-перспективните млади български тенисисти ще бъдат връчени почетни плакети, както и парични премии, които да им помогнат за подготовката и участието в международни турнири. Наградата е на името на професор д-р Лъчезар Цоцорков.

Почетният председател на сдружение „Асарел България Оупън” Иван Александров за пореден път акцентира върху възможността на българските млади състезатели да се докоснат до надпревара от подобен ранг.

„През 2024-а отново успяхме да проведем и много силен детски турнир – WTT Youth Contender Panagyurishte 2024, който беше страхотен шанс за най-талантливите ни при момчетата и момичетата. Радвам се, че хората, които имат доверието на всички се справиха с организацията и съсм сигурен, че ще го направят и сега”.

Входът за първите два дни – сряда и четвъртък, е свободен, а целодневните билети за мачовете от основната схема на WTT Feeder PANAGYURISHTE Presented by Asarel 2024 са с цена 10 лв. за възрастни. Деца и младежи до 18 години ще влизат свободно в хода на цялото състезание.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стилияна Николова ще проведе Мастърс клас в Мексико
Стилияна Николова ще проведе Мастърс клас в Мексико