НОВИНИ

125 души с Covid-19 са хоспитализирани в страната (Обобщение)

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:04, 29.03.2020
Чете се за: 01:10 мин.
Здраве
Снимка: Десислава Кулелиева

Всички нови случаи на заразени с Covid-19, обявени тази вечер, са от София - 8 на брой. Така заразените в столицата са вече 214. Сутринта 7 проби се оказаха положителни - три в Пловдив, по една във Варна, Кърджали, Смолян и Сливен. Очакват се обаче резултатите от още проби тази нощ. Един смъртен случай, свързан с коронавирус - 51-годишна жена от Благоевград почина тази сутрин. Така средната възраст на починалите слезе до 66 години. Статистиката още сочи, че повече от 85% от заразените са хора под 55-годишна възраст.

125 души са в сравнително тежко състояние и се лекуват в болница. 13 от тях са в интензивно отделение.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, Национален оперативен щаб: Има младеж в момента - 37-годишен, който е интубиран в "Света Анна" и това е, аз няколко пъти обяснявам да не се изгражда в обществото отношение, че видите ли само възрастните боледуват и умират.

Няма данни 37-годишният мъж да има придружаващи заболявания. В същото време официалното отброяване на оздравелите стигна числото 14. Нови трима пациента са дали по две отрицателни проби в рамките на 24 часа.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: От "Александровска" болница един, от "Пирогов" един, и от Бургас един.

Още трима медици днес дадоха положителна проба. Така те станаха общо 17. Отчасти, според ген. Мутафчийски, това се дължи на неспазване на инструкциите.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Във всяка една клиника може да се появи такъв болен. Трябва да се работи винаги с мисълта, че пациентът срещу теб е потенциално заразен.

Хоро се изви днес в голяма хранителна верига. Именно подобно поведение според щаба ще доведе до налагането на по-рестриктивни мерки - като придвижване с декларация не само между областните градове, но и в рамките на града.

Ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски: И това е най-вероятно следващата мярка, която вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена.

В понеделник в "МВР" болница предстои да започне тестването на 1000 полицаи, работещи в рискови зони. Целта да се направи извод колко от тях са прекарали вече коронавирусна инфекция.






Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как ски учителят от Троян се пребори с COVID-19 - разказ от първо лице
Как ски учителят от Троян се пребори с COVID-19 - разказ от първо лице
92 акта заради разходки само за ден в Пловдив
92 акта заради разходки само за ден в Пловдив