НОВИНИ

13% по-скъп бензин и дизел от началото на годината

Николай Минков
от Николай Минков
20:50, 24.03.2021 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

С около 13 на сто са поскъпнали бензинът и дизелът от началото на годината. Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация - Андрей Делчев. Според него причините за този ръст се дължат на международните котировки, а не на икономическата ситуация у нас.

Най-масовият бензин и дизелът преминаха психологическата граница от 2 лв. в големите вериги у нас. Най-голямо е повишението в бензиностанциите край граничните ни пунктове.

От петролната и газова асоциация обясниха, че увеличението е започнало плавно, още в началото на годината, а причините са изцяло външни.

"В началото на март ОПК задържа ограниченията върху квотите за производство, с което налага дефицит на пазара всъщност. Това е основната идея - да има по-ниско предлагане, спрямо търсенето, което да доведе до увеличение на цените. Пазарът веднага реагира с няколко процента нагоре", заяви Андрей Делчев.

Пандемията също също е оказала влияние.

"В началото на февруари пазарите очакваха, че след втората вълна на пандемията ще има съживяване. Т.е. имаше надежда, която също тласна цените нагоре. Спекулантите, инвеститорите, също се насочиха към тези пазари. Вляха пари в тези пазари и вдигнаха цената", коментира Андрей Делчев.

Той увери, че няма манипулация на цените у нас, които били едни от най-евтините в ЕС.

"Когато цените вървят нагоре, масовият потребител, този, който не следи пазара, смята, че това е резултат на спекулация. Не е така. Логиката е, че когато търговците на едро и рафинерията вдигнат своите цени и търговците на дребно реагират по същия начин", допълни Андрей Делчев.

Според него цените би трябвало да се успокоят, въпреки негативните прогнози, че сорт Бренд ще прехвърли 63 долара за барел.

"Някои предвиждат да стигне 70-80 долара.Моята прогноза е по-скоро в смисъл, особено с тези ограничения, които държавите налага, свързани с Ковид, цената по-скоро ще се задържи или дори леко ще падне надолу".

Според Делчев създаването на верига държавни бензиностанции у нас от Държавна петролна компания едва ли ще свали цените на горивата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Принц Хари ще се бори срещу „лавината от дезинформация”
Принц Хари ще се бори срещу „лавината от дезинформация”
Как ще гласуваме на 4 април? Машина за гласуване в БНТ
Как ще гласуваме на 4 април? Машина за гласуване в БНТ