НОВИНИ

14 000 полицаи са мобилизирани във Франция за финала на Мондиала

000 полицаи мобилизирани франция финала мондиала
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:33, 16.12.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Около 14 000 полицейски служители ще бъдат мобилизирани на територията на Франция в неделя, за да гарантират сигурността, когато "петлите" и Аржентина се изправят един срещу друг във финала на Световното първенство по футбол.

Операцията по безопасност, представена публично на вътрешния министър Жералд Дарманен, ще бъде с концентрация на полицейски сили в столицата Париж, където се очакват огромни тълпи от хора при евентуален триумф. Булевардът "Шанз-Елизе" бе център на огромни празненства по време на предишните две световни титли на французите през 1998 и 2018 година, като 600 000 души скандираха и танцуваха там преди четири години. Булевардът ще бъде затворен за движение в неделя, а 2750 полицаи ще бъдат на разположение в района.

Минусовите температури и дъжд, които са прогнозирани за неделя, могат да развалят празника на хората. Полицаите ще бъдат готови за реакция, след като 40 крайнодесни симпатизанти бяха арестувани в сряда вечер поради опита им да се присъединят към група празнуващи след победата на Франция над Мароко в полуфиналите.

Мароканци предизвикаха безредици във Франция и Белгия, момче е загинало в Монпелие

Общо 115 души бяха задържани след срещата с Мароко в Париж, като сблъсъци с полицията имаше и миналата събота при четвъртфиналния успех на „петлите“ над Англия, когато служителите на реда бяха принудени да използват сълзотворен газ, за да разпръснат тълпата.

Победата над мароканците в сряда бе помрачена от смъртта на 14-годишно момче, което бе ударено от кола с привърженици. Шофьорът, отговорен за трагичния инцидент, все още е издирван от полицията. Общо 12 800 полицаи ще бъдат мобилизирани във Франция и в събота, когато е мачът за третото място между Мароко и Хърватия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От 1 януари задължително ще валидираме картите и билетите си в градския транспорт
От 1 януари задължително ще валидираме картите и билетите си в градския транспорт
14 000 полицаи са мобилизирани във Франция за финала на Мондиала
14 000 полицаи са мобилизирани във Франция за финала на Мондиала