НОВИНИ

Мароканци предизвикаха безредици във Франция и Белгия, момче е загинало в Монпелие

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:08, 15.12.2022 (обновена)
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Разочаровани марокански фенове предизвикаха масови сблъсъци с полицията в различни европейски градове след снощния втори полуфинал. В Монпелие се стигна и до трагичен инцидент, при който загина 14-годишно момче. Арестувани са над сто души. Действащият световен шампион Франция ще защитава титлата си срещу Аржентина на финала в неделя.

Вторият полуфинал на Световното обаче беше натоварен с много повече заряд от чисто футболните емоции. Досегашните буйни прояви на мароканската общност в Европа и факта, че именно във Франция живеят най-много мароканци, очаквано породиха опасения за ескалация на напрежението и тази нощ.

Над 10 000 полицаи се грижеха за опазването на реда в цялата страна, но оказа се - не достатъчно, за да озаптят десетките хиляди фенове, които палеха автомобили и чупеха витрини. Съобщава се за десетки атакувани привърженици на Франция, чиито знамена са били отнемани и подпалвани.

В Монпелие се стигна и до трагичен инцидент - 14-годишно момче е загинало, след като уплашен от разгневената група футболни фенове шофьор го е прегазил. Момчето е било част от група марокански привърженици, които опитали да изтръгнат развяващия се френски флаг от автомобила.

Напрежение имаше и в Париж, където десетки хиляди запалянковци се събраха на Шанз-Елизе.

СНИМКА: БГНЕС

Най-малко 100 души са арестувани в Брюксел, където за пореден път емоцията на мароканските фенове се пренесе по улиците на белгийската столица. Задържаните са обвинени в нарушаване на обществения ред и нанасяне на сериозни материални щети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обявиха 1 месец извънредно положение в Перу
Обявиха 1 месец извънредно положение в Перу
Съществено затопляне се очаква в близките дни
Съществено затопляне се очаква в близките дни