НОВИНИ

Награда за цял народ: ЕП връчи приза "Сахаров" на украинците за храбростта им

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
21:17, 14.12.2022
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Европейският парламент за първи път връчва наградата "Сахаров" на цяла страна. Тази година призът за свободата на мисълта се присъжда на “храбрия народ на Украйна”. Днес в Страсбург на официална церемония наградата беше връчена на представители на Украйна.

Във видеообръщение Володимир Зеленски призова признаване на военните престъпления на Русия срещу Украйна като геноцид.

За храбрия украински народ - за хората, които повече от девет месеца са под ударите на войната и защитават страната си е най-голямото европейско отличие за свободата на мисълта и защита правата на човека. За церемонията в Страсбург пристигнаха избрани лидери и членове на гражданското общество. И отново призоваха за подкрепа, като екипировка за разминиране.

Взривове разтърсиха Киев

"Знам, че в някои страни хората си мислят, че в Украйна имаме всичко необходимо, за да устоим на руската агресия. Но това не е вярно. Мисля, че ни трябва честност в отношенията и подкрепа. Ако развитите демокрации обявят това публично - украинците се бият за всички нас, се надяваме че ще ни изпратят помощ, за да се бием", каза Олександра Матвийчук от Центъра за граждански свободи на Украйна.

Народът на Украйна получава наградата "Сахаров" и ново уверение, че Европейския съюз подкрепя страната в битката ѝ за свобода. Ще окаже помощ и при възстановяването ѝ. А днешното послание е към хората, които защитават страната си.

"Ние подкрепяме Украйна. Няма да отвърнем поглед. Хората в Украйна водят не само война за независимост, те водят война за ценности. Ценностите, които са в основата на нашия живот в Европа и които дълго време имаме лукса да приемаме за даденост ежедневно", заяви председателят на Европейския парламент Роберта Мецола.

С минута мълчание европейските народни представители почетоха паметта на жертвите във войната. На крака ги изправи видеообръщението на Володимир Зеленски, което бе посрещнато с над двеминутни аплодисменти.

"Трябва да действаме сега, не да чакаме края на войната, за да изправим пред правосъдието тези, които я предизвикаха и да предотвратим нова агресия. Това ще бъде най-ефикасният начин да защитим свободата, правата на човека, върховенството на закона и други общи ценности, олицетворени от тази награда на ЕП", каза Зеленски.

Украинският президент призова европарламента за признаване на военните престъпления на Русия срещу Украйна като геноцид.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист се разправи с Ямбол у дома
Рилски спортист се разправи с Ямбол у дома
"Българската Коледа" помага с апаратура за лечението на недоносени бебета във Варна
"Българската Коледа" помага с апаратура за лечението на недоносени бебета във Варна